Bodite zmagovalka

Lahko si predstavljam, kakšno stisko doživljate ob razpadu zakona. Težko je sprejeti, da se to dogaja vam, in ne komu tretjemu. Ne želim vam dajati lažnega upanja, vendar mislim, da je zveza moža s sodelavko še tako sveža, da je preobrat mogoč. To bo seveda pokazal čas.

V trenutnih okoliščinah je pomembno, da otrokoma ne dajete negativnih sporočil o očetu, čeprav vem, da vas zelo boli. Povejte jima, da bo v vsakem primeru še vedno njun oče, in poudarite tiste njegove lastnosti, s katerimi se je kot oče izkazal. Naj vas je mož še tako razočaral, otroka ga potrebujeta in ga tudi bosta. V vlogi očeta in mame bosta vedno, čeprav morda ne bosta več partnerja, zato je pomembno, da znata ločiti med tema dvema vlogama.

Kot ženi se vam je zamajal svet pod nogami. Izgubljate del svoje osebne identitete, ki se je izražal v vlogi žene. Na tem ste gradili in jo sprejeli za dokončno. Ob tem ste se vedno znova uresničevali tudi kot ženska. V tem svojem ženskem bistvu ste zdaj najbolj prizadeti, zamajalo se vam je lastno samospoštovanje, občutek lastne vrednosti. To je tisto, kar boste morali predelati sami s seboj in znova pridobiti. Pomembno je, da ozavestite vse tiste vidike lastne osebnosti, ki vam govorijo, da ste tudi kot samostojna ženska brez moškega, morda boste mati samohranilka, prav tako vredni vsega spoštovanja in priznanja v družbi. Naj bo še tako težko, odločite se, da boste v življenju zmagovalka, in v to usmerite vso svojo energijo. V najtežjih trenutkih se zavedajte, da je to le prehodno obdobje, ki bo minilo. Spremembe na bolje ne bodo hitre, ker boste imeli opraviti s čustvenimi procesi, in ne z razumskimi. Razumsko lahko zelo hitro pospravimo vse na svoj prostor. Srce pa potrebuje svoj čas, da začuti olajšanje, da sprejme izgubo, da odžaluje, da se umiri. Seveda boste zmogli. Vedno zmoremo več, kot mislimo, da lahko.

Sčasoma boste tudi svoj zakon videli v drugačni luči, kot ga vidite zdaj. Morda boste ugotovili, da vajin odnos z možem le ni bil tako idealen. Možno je, da sta ustvarjala le družinsko življenje, zanemarila pa vajino intimno vez na čustveni in telesni ravni. Če bi bila vajina zveza res trdna, se ne bi zgodilo to, kar se je. Soočite se z dejstvom, da je za nastalo stanje odgovoren vaš mož, ki je dopustil, da se je zgodilo. On je tisti, ki se je odločil. Imel je možnost svobodne izbire. Sodelavka bi se lahko še tako prizadevala in zapeljevala vašega moža, pa ne bila uspešna, če bi jo odločno zavrnil.

Dobro bi bilo, če bi si poiskali strokovno pomoč in tako bolj osvetlili dogajanje.