Živimo v časih, ko je čedalje več govora o mentalnem zdravju in pomenu le-tega. Sodoben tempo življenja od nas zahteva, da se na dnevni in tedenski ravni posvečamo najrazličnejšim področjem. Dolgi delovniki in visoka pričakovanja glede produktivnosti na delovnem mestu, skrb za družino in želja preživeti čim več časa z njo, gospodinjska opravila ter druge obveznosti in ljudje, ki jim želimo nameniti svoj čas – kombinacija vsega naštetega je velikokrat razlog, da se posameznik ujame v začaran krog, pri čemer samo izpolnjuje tekoče obveznosti, medtem ko pozabi nase; na svoje želje in potrebe. Pri tem se kopičijo nezadovoljstvo, jeza, stres, potlačeni občutki in preobremenjenost. To lahko na dolgi rok vodi tudi do razvoja fizičnih in mentalnih bolezni.


Broderick Sawyer, klinični psiholog iz Louisvillea v Kentuckyju, je za CNN dejal, da je veliko bolje, če ravnamo preventivno in za svoje mentalno zdravje poskrbimo na dnevni bazi, znotraj urnika, ki je poln številnih obveznosti. Prepričan je, da je lahko (za začetek) dovolj že 15 minut ali pol ure dnevno, ki jih namenimo sebi. Verjetno bi marsikdo ugovarjal, da si tudi toliko časa ne more vzeti. Dejstvo pa je, da bomo, če bomo najprej poskrbeli za svoje dobro počutje, veliko lažje, boljše in hitreje opravili tudi vse zadolžitve z dnevnega seznama, torej nikakor ne gre za stran vržen čas.

Če redno skrbimo za svoje dobro počutje, se zniža raven stresa, poveča se zmožnost za sprejemanje dobrih odločitev, proces staranja se upočasni, ojača se imunski sistem, zaradi česar smo manj podvrženi boleznim. Čas zase si je najbolj priporočljivo vzeti že zjutraj, takoj ko vstanemo in še preden začnemo s tekočimi obveznostmi. Tako bomo lahko nov dan začeli z večjim zagonom. Hkrati pa lahko določene prakse skrbi za duševno zdravje avtomatsko vključimo med tekoče opravke. Kako torej preventivno poskrbeti za svoje mentalno zdravje?

Privoščite si sprostitev

Nekaj minut dnevno namenite temu, da se popolnoma sprostite. Nekateri bodo to dosegli v naravi, drugi ob poslušanju pomirjujoče glasbe, nekateri se bodo prepustili sproščujoči kopeli, spet drugi pa bodo zgolj sedeli v tišini in opazovali svoje misli. Pomembno je, da izklopite dnevne skrbi in se osredotočite nase.

Foto: Eakachai Leesin/Shutterstock

Izrazite svoja čustva in govorite o njih

V vsakodnevnem življenju velikokrat ne pokažemo svojih pravih čustev in ne govorimo o svojih občutkih. Vedemo se tako, kot se od nas pričakuje, in igramo neke vnaprej določene vloge, s tem pa tlačimo svoja čustva, s čimer si na dolgi rok ne naredimo nič dobrega. Dobro je imeti vsaj eno osebo, s katero se lahko odkrito pogovorite o svojih občutkih, saj boste s tem veliko naredili za ohranjanje mentalnega zdravje. Če si dovolite, da začutite določena čustva, ko se ta pojavijo, in jih v samoti ali na nek primeren način (brez da bi s tem koga prizadeli) izrazite, se boste počutili veliko bolje. Hitreje jih boste predelali, zato se ta ne bodo kopičila v vas in vas obremenjevala.  


Pišite dnevnik

Če v življenju trenutno nimate osebe, s katero bi se lahko pogovorili o tem, kar vas tare, ali se z drugimi enostavno ne želite pogovarjati o teh temah, se lahko lotite tudi pisanja dnevnika. Pisanje se lahko izkaže kot odlična terapija. Poleg tega, da boste s tem dobili priložnost, da na list papirja izlijete svoje strahove, bolečine in srečne trenutke, vam pisanje dnevnika omogoča, da objektivno pogledate na svoje težave in življenjske situacije. Tako obstaja večja verjetnost, da boste našli najboljšo rešitev.

Preizkusite nove stvari

Na mentalno zdravje zelo slabo vplivata rutina in konstanten stres. Da bi negativne posledice takega načina življenja vsaj delno ublažili, je nujno, da se vsaj od časa do časa lotite novih aktivnosti, ki so vam v veselje. Lahko se lotite kakšnega novega hobija, se naučite nove veščine, se prepustite umetniškemu ustvarjanju ali obiščete doslej še nepoznane kraje. Nove izkušnje vas bodo napolnile z novim zagonom, pri tem pa boste vsaj za nekaj časa pozabili na vsakodnevne skrbi.

Foto: SewCream/Shutterstock

Poskrbite za redno telesno aktivnost

Četudi ste v časovni stiski, bi si morali vsaj nekajkrat na teden vzeti čas za rekreacijo, ki vam najbolj ustreza. Stres, ki se nabira v telesu, se na tak način lažje predeluje in izloči iz njega. Še posebej priporočljiva je vadba v naravi, saj se bo tako vaše telo napolnilo s kisikom, kar bo blagodejno vplivalo tudi na vaše čustveno stanje. Številne študije so pokazale, da je telesna aktivnost učinkovito orožje pri boju proti depresiji in drugim duševnim boleznim.


Naspite se

Mnoge raziskave so pokazale, da sta spanje in mentalno zdravje v tesni korelaciji. Pomanjkanje spanja lahko vodi v rušenje mentalnega zdravja, hkrati pa lahko slabše psihično zdravje vodi v motnje spanja. Ugotovite, koliko ur spanja potrebujete, in si skušajte to količino spanja tudi zagotoviti. S tem se bo izboljšala kakovost vašega življenja.

Imejte ljubeč odnos do sebe

V življenju se velikokrat znajdemo v težkih, stresnih in izzivov polnih situacijah. Ne glede na to, kaj se vam dogaja, skušajte vzpostaviti in ohraniti ljubeč odnos do sebe. To je nekaj, za kar se lahko odločite v vsaki situaciji in zaradi česar se bo raven stresa znižala. Tudi če vam gre kakšen dan vse narobe, sprejmite in si oprostite. Proslavljajte male zmage, ki jih dosegate na dnevni ravni. Tako se boste lažje osredotočili na dobre stvari v vašem življenju.