Če nekdanji partner ne izvršuje vajinega pravnega dogovora, imate možnosti

Zahvaljujem se vam za vprašanje. Omenjate, da ste z bivšim partnerjem dosegla dogovor o deljenem skrbništvu za vaša otroka. Del takega dogovora mora biti tudi dogovor o preživljanju otrok in v tem dogovoru sta se verjetno dogovorila za način vzajemnega preživljanja, saj sta načelno oba dolžna otroke preživljati v enakem sorazmerju. Iz tega zornega kota bi težko zahtevala več, kot sta se s partnerjem dogovorila, še posebej upoštevajoč dejstvo, da prejemate tudi otroški dodatek. 

Vendar pa sem postal pozoren na vašo navedbo, kjer omenjate, da oče otroka ne prispeva svojega dela (preživnine?). Tu je pomembno vprašanje, kaj ste imela v mislih s tem njegovim »delom«. Če se ta nanaša na preživnino, nekdanji partner ne izvršuje vajinega dogovora, kar pomeni, da lahko to od njega zahtevate v posebnem izvršilnem postopku. Če pa se ta »del« nanaša na dodatne stroške, ki jih plačujete za otroka, ki pa niso del vajinega dogovora, pa se bojim, da boste na tej osnovi od nekdanjega partnerja težko kaj dosegli.

V tem primeru vam svetujem, da igrate predvsem na njegovo moralno odgovornost, ki pa je od človeka do človeka žal precej različna.