Ne umikajte se življenju

Proces ločitve je velika in zelo stresna življenjska sprememba. Vaše počutje ob tem ni nič nenavadnega, vendar pa je čas, da poskrbite tudi zase. O odnosu med možem in vami, ki vaju je pripeljal do ločitve, ne pišete ničesar. Če to pomeni, da vas preteklost ne obremenjuje več, ker ste jo predelali, je dobro. Življenje si sestavljate na novo, vsak dan postavlja pred vas nove preizkušnje in zahteve. Naporno je, vendar vidite, da gre in se dobro znajdete.

Zavedate se, kako pomembna je vloga očeta v otrokovem razvoju, zato trpite, ko vidite, da se oče premalo posveča hčerki. Vi ste lahko le dobra mama, in če bi še tako radi, ne morete nadomestiti očeta. Staršev obeh spolov, ki mislijo, da lahko z materialnimi dobrinami nadomestijo vse tisto, česar svojim otrokom niso bili zmožni dati, je veliko. Skupnega časa in prijetnih doživetji, ki zbližujejo in povezujejo za vse življenje, ni mogoče nadomestiti. V vaši situaciji, ko se bivši mož ne zmore pogovarjati z vami, niti ko gre za potrebe in koristi hčerke, lahko storite le to, da poskušate s posredovanjem socialne službe. Če drugega ne, boste imeli vsaj zavest, da ste naredili vse, kar ste mogli.

Kljub zahtevnemu življenju in posvečanju hčerki ne pozabite nase in na svoje potrebe po bližini in ljubezni. Zanjo in zase boste naredili največ, kar lahko, ko vam bo uspelo urediti zasebno življenje. Hčerki boste dajali več, ko bo čutila, da ste bolj umirjeni, zadovoljni, sproščeni. Ona ni ovira, da si ne bi mogli ustvariti urejenega partnerskega odnosa. Čustveno zrel moški, ki bi vzljubil vas, bi sprejel tudi deklico, brez zadržkov in predsodkov, in mu ne bi bilo v breme deliti z vami vaših skrbi in težav. Premalo prisotnega očeta in boleče občutke, ki so ostali v deklici po vajini ločitvi, lahko najbolje zazdravi uspešna zveza, ki bi jo ustvarili z novim partnerjem. Saj priznate, da si jo želite in ste nanjo pripravljeni. Tako bi vaša deklica lahko dobila največ. Ponotranjila bi občutek vajinega sožitja, počutila bi se sprejeto in ljubljeno. Njen oče bo zanjo vedno ostal oče, vaš novi partner pa bi ji lahko posredoval pozitivno podobo moškega v odnosu do ženske in s tem pomembno prispeval k njenemu osebnostnemu razvoju.

Ne umikajte se pred življenjem, mladi ste in vse je še pred vami. Bodite pogumni in ne bežite, raje se potrudite spoznati ustreznega partnerja, ne imejte predsodkov pred novimi možnostmi spoznavanja. Nič ne pride samo od sebe, tudi v zasebnem življenju se je treba za vse potruditi. Verjemite, da vam bo uspelo.