Za ali namesto drugega nihče ne more narediti prav ničesar

Žal vas moram kot prvo morda razočarati in napisati, da pravzaprav ne morete storiti prav ničesar več, kot se s sestro pogovoriti, ji povedati svoja opažanja in zaskrbljenost ter ji ponuditi pomoč. Vse drugo mora narediti ona. Vselej je namreč tako, da za ali namesto drugega nihče ne more narediti prav ničesar. Če si nekdo pomoči ali spremembe želi, ima možnost spremembe. Če si oseba spremembe ne želi ali je v tistem trenutku ali življenju ne zmore, si je pogosto ne samo ne želi, temveč pogosto celo zanika kakršne koli težave in s tem drugemu neprimerno vedenje tudi dopušča in omogoča.

Tudi pri otrocih je tako, da imajo v prvi vrsti svoj karakter, kot drugo pa sami prevzamejo vlogo, v kateri se v danih okoliščinah laže znajdejo oziroma jim je bližja. V opisanem primeru so tako otroci očitno raje prevzeli vlogo rablja kot žrtve. Žal se bodo morali kasneje v življenju sami soočati s posledicami in jih tudi razreševati.

Kot drugo pa vas lahko vedenje in zavedanje, da ne morete storiti več, kot ste, tudi razbremeni, češ da ste naredili vse, kar ste lahko. Sestri dajte le vedeti, da ste tam in da se lahko, ko bo pripravljena, vedno obrne na vas. Do takrat pa se dejansko sami skušajte pomiriti z občutki nemoči, ki vas prevevajo. Dejstvo namreč je, da ste nemočni.