Pomoč potrebuje vaša sestra

Prav je, da ste napisali, da imate dobro taščo. Preredko pohvalimo nekoga, ki je dober. Dobroto sprejemamo kot samoumevno in se je pogosto zavemo šele, ko imamo opraviti z njenim nasprotjem. Tašča vaše sestre je verjetno izjemna v svoji posesivnosti. Prav neverjetno je, kaj si dovoli. Pišete le o tem, kako se vede do vaše sestre, osebno pa sem prepričana, da je prav tako posesivna tudi do svojega sina. On se ji verjetno v vsem podreja in jo uboga, zanj je mamina beseda zakon. Ker ji je sin tako podrejen, si je podredila še snaho, vašo sestro. Pričakujete lahko, da ko bo imela otroke, si bo lastila tudi njih. Vaši sestri bo poskušala prevzeti materinsko vlogo. Ljudje smo pač različni in najdejo se tudi take ženske kot njena tašča. O vzrokih, zakaj je taka, nima smisla razpredati, dejstvo je, da gre za čustveno nezrelo osebo, ki ni sposobna uvida v lastno ravnanje.

V odnosih velja tudi pravilo, da se ljudje do nas vedejo tako, kot jim dovolimo. Vprašajte se torej, kaj je narobe z vašo sestro, da take odnose dopušča? Zakaj ni opazila posesivnosti mame do sina, njenega moža, ko še ni bila poročena? Zakaj prostovoljno sprejema vlogo žrtve? Vaša sestra se lahko videva in druži s komer koli in nihče ne obstaja, ki bi ji to lahko prepovedal. Če jo je tašča s svojimi pričakovanji in zahtevami spravila v tako globoko stisko, da si ni upala priti na rojstni dan vašega otroka in vam je jokala po telefonu, potem je vaša sestra tista, ki potrebuje strokovno pomoč, potrebovala bi jo pravzaprav oba z možem.

Vi jima lahko pomagate tako, da poskušate osvetliti problem. Zavedati se morata, da imata kot odrasla pravico do samostojnega življenja, brez kakršnega koli vmešavanja drugih oseb, tudi mame. Nujno bi bilo, da živita sama zase, daleč od mame. Tudi stike naj bi vsaj za nekaj časa popolnoma pretrgala, ker je velika nevarnost, da bi ju mama oziroma tašča obremenila z močnim občutkom krivde, če se to še ni zgodilo. Tašča vaše sestre ni nikoli pretrgala popkovine, ki jo veže na svojega sina. Sina doživlja kot svojega partnerja in od njega pričakuje vsa tista čustva, ki naj bi jih dobila od moža. Čeprav morda ima moža, so možje takih žensk navadno copatarji. Svojemu sinu je torej preprečila, da bi se lahko razvil v zdravega, samostojnega, odgovornega moškega. Kot tak tudi ni sposoben za vlogo ljubečega partnerja oziroma moža vaše sestre. Edina rešitev za vašo sestro in njenega moža ter za njun odnos bi bila psihoterapija. Za to možnost pa se morata odločiti sama, brez kakršne koli prisile.