Razmere zahtevajo obziren pogovor s taščo in tastom

Dobro razumem stanje, v katerem ste se znašli. V svojem domu ste nesproščeni in pod nenehnim pritiskom. Nekateri starši težko sprejmejo dejstvo, da so njihovi otroci odrasli in so si ustvarili svojo družino. Morda je bil sin glavna vsebina odnosa med vašim tastom in taščo, nase pa sta pozabila, to je morda njun problem. Še težje je, če starši in otroci živijo pod skupno streho. Starši vašega moža vidijo v sinu še vedno fanta, ki potrebuje njihov nadzor in nasvete, da mu bo dobro v življenju. Iz tega razloga, ki se ga verjetno ne zavedajo, vaju omejujejo v neodvisnem ravnanju in odločitvah kakor tudi v intimnosti.

Vaš mož jim popušča, ker so vama pomagali do svojega stanovanja, in misli, da jim je to dolžan. Boji se spora in očitkov, da so mu vse dali, on pa je nehvaležen sin, ki tega ne ceni. Lepo je, da jih ima rad in jih spoštuje, vendar morajo sprejeti, da je odrasel in si je ustvaril svojo družino, ter dopustiti, da živita po svoje in nemoteno. O vsem tem se z možem odkrito pogovorite. Povejte mu, kako si predstavljate odnose in stike z njegovimi starši. Prav je, da ste skupaj, ko si vsi želite, da poklepetate ob kavi, skupaj praznujete družinske praznike in drugo. Bodite pozorni do njih in jim tudi vi kdaj ponudite pomoč. Naj vam ne vsiljujejo svojega mnenja, vendar jih kdaj povprašajte za nasvet. Vsi ljudje potrebujemo potrditve, da smo drugim pomembni in nas potrebujejo. Po rojstvu otroka naj imata tašča in tast možnost biti dobra babica in dedek, nikakor pa to ne pomeni, da mora biti otrok v njunem varstvu. O svojem otroku bosta odločala sama z možem in vidva bosta njegova najpomembnejša vzgojitelja. Vaša tašča bo morala razumeti, da ne more več prihajati v vajino stanovanje, kadar se ji zazdi, saj s tem moti vajin intimni prostor in sproščen medsebojni odnos. Brez slabe vesti lahko svoje stanovanje zaklepate.

Upam, da bo vaš mož lahko sprejel, da so takšne spremembe v odnosih med njegovimi starši in vama nujne in potrebne za zdrave odnose med vama kot z njimi. O vsem tem se bosta s taščo in tastom skupaj pogovorila. Pomembno je, da vajina pričakovanja in zahteve, ki jih imata do njiju, izreče vaš mož, torej njun sin, in ne vi. Naj bo obziren, vendar jasen in nedvoumen. S tem dejanjem bosta sicer tvegala zamero ali nasprotovanje staršev, a žal drugače ne bo šlo. Morda se ne bodo takoj strinjali z vajinimi predlogi, sčasoma pa lahko svoja stališča spremenijo in ugotovijo, da je tako dobro za sina in njegovo družino in morda tudi zanje. Vsem vam želim mnogo zadovoljstva ob srečnem dogodku, ki ga pričakujete.