Tvegajte konflikt s taščo

Za mnogo mladih parov je danes edina možnost, da si uredijo stanovanje v hiši staršev. Starši so s takimi rešitvami zadovoljni, ker to zanje pomeni, da otrok ne bo odšel, temveč bo ostal v njihovi bližini, želijo si tudi navzočnosti vnukov. Vsi si želijo, da bi živeli v sožitju pod isto streho, čeprav gre za različne generacije. Žal se pri tem zatakne.

Pogosto se starši ne zavedo, da niso več ena družina, temveč dve. To zahteva od njih spremenjeno vlogo do otroka. Nekateri se težko spoprimejo s spoznanjem, da je njihov otrok odrasla in samostojna oseba, ki ne potrebuje več nadzora in nasvetov. Težko tudi sprejemajo, da niso več najpomembnejši v njegovem življenju. Starši lahko naredijo največ za otroke pa tudi zase, če jim to omogočijo, se pravi, da jim ne dihajo za ovratnik. Odrasli otroci znajo to ceniti. V družinah, kjer je medsebojno spoštovanje in upoštevanje potreb drug drugega, ni vzroka, da bi se odnos pokvaril, ko otroci odrastejo in ustvarijo svoje družine. Za starše je to čas, ko se lahko bolj posvetijo drug drugemu, obudijo dejavnosti, v katerih so uživali v mladosti. Če je med otroki in starši zdrav odnos, si bodo še vedno želeli biti kdaj pa kdaj skupaj. Tudi pomagati si bodo znali, ker bodo vedeli, kdaj je treba.

Vaša tašča ne more iz zaščitniške in nadzorovalne vloge v odnosu do hčerke. Zanjo je še vedno in vedno bo majhna punčka, ki potrebuje njeno pomoč. Začutili ste, kdaj bi jo morali ustaviti in ji določiti meje, a žal takrat niste zmogli. Ustrašili ste se gospodovalne ženske in tega, da bi s tem prizadeli še ženo. Zdaj jo tudi ona že težko prenaša, zato je čas, da se z mamo skupaj pogovorita. Na pogovor se pripravita, napišita svoje pogoje. V svojih pričakovanjih in zahtevah bodita enotna in ne popuščajta. Seveda bo to izzvalo pri tašči prizadetost in užaljenost, še posebno, ker ste ji dolgo popuščali in je imela pri vsem glavno besedo. Zanimivo je, da tasta sploh ne omenjate, čeprav govorite o njenih starših. Verjetno ji je popolnoma podrejen, kot je običajno pri oblastnih ženskah. Če je tašča dovolj razumna ženska, bo sčasoma razumela in sprejela vajina pričakovanja. Če ima vsaj malo rada svojo vnukinjo in si želi toplega stika z njo, bo pozabila na prizadetost. Ne preostane vam torej drugega, kot da tvegate konflikt s taščo.