Morda vam mož sporoča, da vas pogreša

Spoštovani, 

nobenega razloga ni, da bi se vam smejali. Če partner v prisotnosti partnerke, ki ga ljubi, izkazuje neprimerno pozornost drugi ženski, je čustvo ljubosumja normalna partneričina reakcija. Takšna reakcija je neodvisna od starosti. Dogaja se mladim in starim. Staranje na našo zmožnost čustvovanja nima bistvenega vpliva. Z leti lahko naše čustvovanje postane celo še bolj kakovostno. Da po 53 letih zakona še vedno tako živo začutite bolečino ob grožnji izgube ljubljene osebe – pri tem za ljubosumje namreč gre -, je znak, da ste imeli resnično dober in trden zakon, kot ste napisali. Razumljivo je, da se bojite izgubiti takšen odnos.

Napisali ste, da se ni prvič zgodilo, da je mož pred vami osvajal drugo žensko. In še, da mu v takšnih primerih niste nič rekli. Zakaj pa ne? Zakaj mu niste dali vedeti z besedami, da vas to boli? Zakaj se niste zavzeli zase in izrazili nezadovoljstvo s takšnim moževim vedenjem? Ste imeli kakšen poseben razlog? Vsekakor je nek razlog obstajal. Vendar je bil ta najbrž posledica vaše vzgoje ali kakšnega drugega vpliva, ne pa posledica jasnega razmisleka in prizadetega dostojanstva. Morda ste se mu celo bali to sporočiti. Kakorkoli, svetujem vam da naslednjič, ko se bo mož tako poniževalno vedel do vas, ne ostanete tiho, ampak mu tisti trenutek, najbolje kar vpričo tiste mlade ženske, poveste, da se vede neprimerno in da takšnega vedenja ne boste dopustili. Kar vprašajte ga, kako neki si predstavlja osvajati druge ženske v vaši prisotnosti!?

Mimogrede, tista mlada ženska morda niti ne sluti, da vas takšno moževo vedenje boli. Če boste v njeni prisotnosti okregali moža, se bo v prihodnje tudi ona izogibala odkritih odzivov na dvorjenje, o katerih poročate. Če pa se to ne bi zgodilo, se lahko na samem pogovorite z njo. Prepričan sem, da vam bo prisluhnila (če vam slučajno ne bi, se lahko še vedno obrnete na vodstvo doma in se pritožite). Mislim, da bo tudi mož, spričo vaše odločne reakcije, v prihodnje bolj previden in pozoren do vas in vaših čustev.

Še besedo ali dve o vzrokih za moževo dvorjenje tujim ženskam. Ugotovili ste, da je mož dvoril drugim takrat, ko niste bili dovolj pozorni do njega. Je lahko to vzrok tudi sedanjega dvorjenja? Napisali ste, da ste moža po nekaj ur pustili samega v sobi, ker se ni dobro počutil, in ste sami odhajali na telovadbo, razna druženja in podobno in še, da sicer ni nič rekel, dopuščate pa možnost, da ga je to prizadelo. Morda ga je res. Morda vam je zavidal, da se brez njega zabavate v družbi drugih ljudi. Pogovorita se in preverite ali vam tega ni znal ali zmogel povedati z besedami, namesto tega pa svoje nestrinjanje sporočil tako, da je dvoril mladi receptorki. Če vama pogovor ne bo stekel, lahko za pomoč pri tem prosite psihologinjo ali psihologa. Morda se bo res izkazalo, da je mož pogrešal vašo pozornost. Ker ga imate radi in vam pomeni toliko, da brez njega ne znate živeti, boste posledično najbrž z veseljem preživeli več časa z njim in na ta način razrešili nastalo težavo. Srečno!