Teritorialnost in lastništvo ali ljubezen?

Dragi g. bralec.

Vaša situacija je dokaj tipična. In vprašanje je, kaj ljudje v vsakodnevnih situacijah in odnosih v resnici izmenjujemo? Gre res v partnerstvu vselej za ljubezen, pomoč in vztrajnost v dobrem in slabem? Se dva, ki se poročita ali odločita za skupno življenje, zares enakovredno trudita za odnos? Je te omenjene ravni sploh mogoče meriti in na njih postavljati teorije in zaključke? Verjetno drži, da je zrel partnerski odnos podoben odnosu dveh sopotnikov, ki hodita drug ob drugem, s tem da nekdo nekje zaostaja, medtem ko je drugi lahko daleč spredaj. In seveda velja obratno. In ravno ta raznolikost in dopolnjevanje je tisto, kar oživlja in neko zavezo dveh ohranja svežo.

A vaša zgodba je prišla do točke, ko ste se morali odločiti, da se osvobodite pretekle zaveze in jo skušate na novo zgraditi z drugo osebo. Tako se odloči veliko ljudi, saj se skozi leta in različne izkušnje spreminjamo, rastemo in včasih tudi zaostajamo za nekom, ki smo ga nekoč »neskončno« ljubili. In ko je med dvema preveliko razkorakov, ni več tiste strastne zaveze, ki bi oba izpolnjevala.

Vaša bivša partnerka je to ljubečo prisotnost izgubila in seveda je možno, da razhod z vami obžaluje. Vi ste trenutno srečni z drugo osebo, kar verjetno čuti in ve. Otroci pa so že dovolj veliki, da jim je jasno marsikaj. Zato je po svoje dobro, da sta se z bivšo ženo ob teh prvih razhodih trezno dogovorila. In tudi razšla, saj je najslabše osati skupaj »zaradi otrok« in se mrziti do konca življenja, gledajoč retrospektivno, kaj vse smo izgubili. Otroci imajo vse več uvidov v življenje in ni jih zlahka prevarati, zato so jasnost, čistost in odkritost pomembni gradniki zdrave družinske psihe.

Verjetno vas vaša nova partnerka razume, saj kot pravite, ima z vašimi otroki lep odnos. Prav je, da ji poveste, da se boste z bivšo ženo pogovorili. Ona bo vedno mati vaših otrok in v vašem interesu je, da je stabilna in kar se da zadovoljna, saj se njeno počutje prenaša na otroke. In posledično seli tudi v vaše novo razmerje, ki pa ima morda vseeno kje kakšno razpoko. Dokler ne pridemo do preizkušenj, zagotovo ne moremo vedeti, kako trdne so naše zaveze in vezi.

Vaša bivša žena potrebuje podporo in pomoč in prepričana sem, da ji jo lahko nudite, saj ste se že izgradili v novi zvezi. Prav tako pa se pogovorite z otroki. Sami, brez žensk. Skušajte prepoznati, kaj si želita in za čim stremita. Ni ga čez iskren odnos ter zdravorazumski pristop. Bivša žena bo morda opustila teritorialno držo in popustila, ko bo ugotovila, da ne bo izgubila svojega statusa mame in da bo večno vaša prva žena, čeprav ločena. Odnosi pravzaprav niso tako zelo zapleteni, če uporabljamo empatijo in ljudem damo občutek, da so za nas še vedno pomembni. Seveda malo drugače, a ostajajo.

Lep odnos z bivšimi partnerji vseeno kaže na zrelost oseb, ki so se nekoč iskreno intimno ljubile in sanjale iste sanje. Verjamem, da vam bo z modrostjo in sočutjem uspelo. Srečno!