Vzemite si čas zase

Socialna vloga, ki je precej dobimo že v otroštvu, izoblikuje naše vedenje v skupnosti. Vašo so deloma določili že starši, ki so od vas pričakovali ubogljivost in podrejanje. Najbrž niste imeli občutka, da se lahko vedete tudi drugače. Starši so imeli svoja pričakovanja in vi ste jih izpolnjevali. Sčasoma se je verjetno v vas utrdil občutek, da niste odgovorni za svoja dejanja, ampak so tisti, ki so vam ukazali narediti to ali ono. Tako stališče je po svoje zelo udobno, ker ne zahteva samostojnosti, iniciative in poguma.

Zavrnitev prošnje ali zahteve navadno povzroča v ljudeh, ki so se vajeni podrejati, hudo anksioznost. Strah pred tem, da jih ne bodo imeli več radi, jih sprejemali medse in odobravali, lahko hromi.

Podrejanje je sicer v družbi deloma nujno. So poklici, ki temeljijo na njem, in so okoliščine, v katerih vsak razumen človek spozna, da mora ubogati. Posploševanje ubogljivosti na vse življenske situacije pa zna biti hudo naporno in moteče.

Izbrali ste poklic, kjer je ubogljivost pogosto zaželena. Dobili pa ste delovno mesto, kjer vaš predpostavljeni zahteva od vas večjo samostojnost in odgovornost. Verjamem, da ste v hudi stiski, ki pa je lahko dobra motivacija, da spremenite podobo o sebi in svoje vedenje, vendar pa ne morete pričakovati, da bo lahko. Pripravljeni si morate biti vzeti čas za psihoterapevtske obravnave. Če boste samo prebirali knjige, se boste kmalu znašli v krogu, ko ne boste več vedeli, ne kod ne kam. Vaše vedenje je namreč preveč zakoreninjeno, da bi ga tako zlahka odpravili. Dober psihoterapevt vas bo lepo usmerjal k cilju, namreč da boste postali zrela in odgovorna oseba, ki zna reči ne, kadar je treba.