Pozdravljeni,

pmembno je razlikovati med koristnim, zmernim in obsesivnim ljubosumjem. Obsesivno ljubosumje, znano tudi pod imenom Othellov sindrom, je psihološka motnja, pri kateri oseba verjame, da ji je partner nezvest, ne da bi imela za to kakršne koli realne dokaze. V primeru vašega moža bi lahko šlo za to vrste ljubosumja in moram vas opozoriti, da se lahko znajdete v nevarnosti. Svetujem vam, da čim prej poiščete pomoč, zaupajte se sorodnikom, prijateljem ali spregovorite s strokovnjakom, pokličete lahko tudi brezplačen na SOS telefon, če bi se počutili ogroženi.

Morate se zavedati, da ima ljubosumje zelo malo opraviti z ljubeznijo in veliko več s strahom pred izgubo in z občutki negotovosti. Za moževo ljubosumje torej niste krivi vi, ampak to, kako on sam dojema sebe. Vedno se bo našel boljši, lepši, uspešnejši moški od vašega moža, a on mora dojeti, da ste se vi odločili zanj in ne za koga drugega in to je tisto, kar v odnosih šteje. Če se vaš mož tega ne zaveda, utegnejo nastopiti težave.

Menim, da hodi vaš mož po tanki meji med zdravim in obsesivnim ljubosumjem, zato vam polagam na srce, da ste zelo pozorni na njegove reakcije in obnašanje in pripravljeni nemudoma ukrepati ter zaščititi sami sebe, če se bo njegov odnos do vas poslabšal.