Dokažite mu, da ste pripravljeni zaščititi vaše pravne interese

Zahvaljujem se vam za nadvse zanimivo vprašanje, ki odseva kar pogost primer izsiljevanja užaljenih, otročjih in zafrustriranih nekdanjih partnerjev, ki za doseganje ciljev ne izbirajo nobenih sredstev.

A v vašo tolažbo, morate vedeti, da so tovrstna izsiljevanja pravzaprav znak obupa in nemoči.  Mar menite, da si partner res domišlja, da boste ponovno vstopila z njim nazaj v zvezo, ki bo temeljila na zastraševanju in izsiljevanju? Na tako ceneno »finto« bi padle res samo skrajno prestrašene in nesamozavestne osebe. 

Že res, da mu tega, da bo objavil vaše gole fotografije ta hip ne morete preprečiti, zato vam priporočam, da se z njegovim izsiljevanjem ne obremenjujete preveč, ampak, da raje konkretno pravno ukrepate.

Že s tem, ko vam je na telefon poslal vaše gole fotografije in napisal, da jih bo objavil na spletu, se je namreč »bivši« prostovoljno inkriminiral - dobesedno na pladnju vam je serviral dokaze, ki jih boste lahko zoper njega uporabila v kasnejšem eventualnem odškodninskem ali kazenskem postopku.

Njegovo dejanje ima namreč tako znake odškodninskega delikta kot tudi kaznivega dejanja, in sicer kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov (143. člen Kazenskega zakonika). Kdor namreč brez podlage v zakonu ali v osebni privolitvi posameznika, na katerega se osebni podatki nanašajo, te (občutljive) osebne podatke posreduje v javno objavo ali jih javno objavi, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Glede na to vam svetujem, da ukrepate na naslednji način: nekdanjemu partnerju dajte jasno vedeti, da ne boste podlegli njegovemu izsiljevanju. Dokažite mu, da vas ni strah, ampak, da ste pripravljeni zaščititi vaše pravne interese.

Napišite mu kratko pismo, ali mu pošljite elektronsko sporočilo, po možnosti s pomočjo pravnika ali odvetnika, v katerem mu sporočite, da boste v primeru, če bo slučajno uresničil svojo grožnjo, zoper njega sprožili odškodninski postopek in obenem državnemu tožilcu naznanila storitev kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov. Če je kolikor toliko zdrave pameti, bo to zaleglo.