V zagati ste

Res je težko razumeti, kako lahko oseba, ki se je v začetku pokazala kot prijazna in zabavna, popolnoma spremeni svoje stališče, prijateljska čustva zamenja s sovražnimi in celo začne groziti oziroma izsiljevati. Razumljivo je, da vas je to spoznanje šokiralo. Nenazadnje ste ji zaupali verjetno svojo največjo skrivnost.

Ženska, s katero sta se spoprijateljili, je v odnos z vami bržkone vstopila s pozitivnimi nameni, to je, da bi našla prijetno sogovornico, s katero bi zadovoljevala potrebo po druženju. Da bi vas pritegnila v odnos, je poskušala biti zabavna in predvsem dobra poslušalka. To sta temeljni lastnosti, kako se prikupiti ljudem. Da pa nek odnos lahko traja, je treba pokazati tudi stabilnost, lojalnost, sposobnost biti zaupanja vredna oseba in določeno mero samorefleksije.

Ženska, ki jo omenjate, očitno nima kapacitete za vzpostavljanje in ohranjanje dolgotrajnih odnosov in kot ste se že sami vprašali, najbrž res trpi za določeno obliko duševne motnje. Ko je začutila, da vas je navezala nase in pridobila vaše zaupanje, je lahko pokazala svoj pravi obraz. A da ne bo pomote, tega skoraj zagotovo ni storila zavestno. Šele ko se je počutila dovolj varno v odnosu z vami, so skoznjo lahko spregovorile njene frustracije. Globoko v sebi je ta oseba verjetno zelo zagrenjena. Vir teh občutij pa gre iskati v otroški zavrnitvi s strani njenih skrbnikov, običajno staršev. Preprosteje povedano, verjetno ni bila deležna dovolj njihove ljubezni.

Potem ko se je v vaši družbi sprostila, je svojo zagrenjenost začela sproščati skozi zlobne in nesramne opazke do drugih ljudi. Ko ste pokazali nestrinjanje z njenim vedenjem, se je najbrž čutila izdano in si za objekt projiciranja svojih frustracij izbrala vas. Običajnemu človeku je nerazumljivo, kako lahko neka oseba iz stanja navdušenja nad sočlovekom naenkrat preskoči v občutenje sovraštva. A to ni tako redek pojav.

Kaj lahko storite? Lahko se konfrontirate z njo in tvegate, da bo uresničila svojo grožnjo, kar ima lahko nepredvidljive posledice za vaš zakon. Če bo to storila, boste morali bodisi možu priznati prevaro, bodisi jo tajiti in trditi, da prijateljica laže. Tudi če vam bo mož verjel, bo seme dvoma najbrž zasejano. Če ima ona tudi kakšno »skrivnost«, ji lahko zagrozite z enakim ukrepom. Lahko pa pogledate nanjo kot na nesrečno osebo, ki je začutila hudo tesnobo, ko ste ji začeli odtegovati svojo pozornost in ponovno z njo vzpostavite kontakt, ter poskušate nekako rahljati stike, ne da bi se ta ženska spet počutila ogroženo, vse do trenutka, ko si bo našla novo žrtev in se boste lahko otresli njenih krempljev.