Zamenjajta vlogi

Naj najprej na kratko povzamem vašo pripoved. Potem ko ste zanosili, je pogostost spolnih odnosov med vami in vašim partnerjem začela upadati, vse do pred enim letom, ko ste rodili, in sta spolne odnose čisto opustila. Bojite se, da je temu vzrok partnerjevo varanje. A tudi vi včasih sanjarite o tem, da bi ga prevarali. Vendarle pa si želite tudi, da bi vajino spolno življenje obudila in vas ne bi žejalo po drugih.

Da moški izgublja interes za spolne odnose med nosečnostjo, ni redek pojav. To je povezano z rastočim zarodkom v njegovi partnerki. Ker gre za prehodni pojav, moški po navadi počaka in po porodu s partnerko obnovita spolne odnose. Najdejo se tudi takšni, ki jim zvestoba ni dovolj pomembna vrednota, da bi počakali, in začnejo varati partnerko. Toda moški, pred partnerko, ki je začela sumiti, ne bo mogel dolgo skrivati skoka čez plot. Prej ali slej se bo izdal. Mislim, da bi vašega partnerja, v enem letu, odkar nimata spolnih odnosov, vi že zalotili pri varanju. Dvomim torej, da vas vara. Morda pa se tudi motim.

Vzemimo, da vas ne vara. Kaj mu v tem primeru preprečuje, da bi si vas želel? Omenili ste, da vam očita potrebo po nadzoru. Najbrž je v tem nekaj resnice, sicer tega ne bi izpostavili. Da moškemu upade spolna želja pred močno žensko, je znano dejstvo. Vi vašega prekašate na področju, kjer je moški skozi večino človeške zgodovine dominiral: preživljanju družine. On se je preselil v vašo hišo, on zasluži manj kot vi, on ima manj nadzora kot vi. Kaj mu še preostane? S čim lahko dokaže svojo moškost? Kako lahko občuti avtoriteto, kot so jo imeli pred desetletji, stoletji in tisočletji njegovi patriarhalni predniki? In na kakšen način si lahko prisluži vaše spoštovanje? Brez tega temeljnega občutka se bo počutil kastriranega in se vam ne bo upal približati. Poleg tega ste rodili in s tem poglobili njegov strah. Moški namreč čutimo nezavedni strah zaradi zavisti do bioloških funkcij ženskega spola, kot so nosečnost, porod in dojenje. Zato toliko bolj potrebujemo občutek, da mi vodimo igro.

Neusklajenost v spolnosti pogosto vodi v razpad zvez. To kažejo tudi raziskave, v katerih so ugotovili, da je zadovoljna spolnost najmočnejša vez, ki pare drži skupaj. V spolnosti namreč na najbolj pristen način pokažemo, da nam je nekdo privlačen, in s tem zadovoljimo eno izmed temeljnih potreb: potrebo po ljubezni in pripadnosti. Ker vam partner ne daje tega občutka, je razumljivo, da fantazirate o tem, da bi ga prevarali.

Kako pa partner reagira na vašo pritožbo glede odsotnosti spolnih odnosov? Ali se o tem sploh pogovarjata? Ko načenjate to temo, bodite pripravljeni, da vam partner ne bo znal postreči z zadovoljivim odgovorom, saj se najbrž ne zaveda psihičnih procesov, ki sem jih prej opisal. Vprašanje je torej, kako vašemu partnerju vzbuditi občutek, da prestol pripada njemu in ne vam. Mislim, da so v dani situaciji škarje in platno v vaših rokah. Vam bo uspelo »sestopiti« s položaja tistega v odnosu, ki ima vse niti v svojih rokah, in se odreči občutku moči? Se boste lahko prelevili v krhko ljubimko, ki ob sebi potrebuje trdnega moškega, da jo ščiti? Ker takšna sprememba v odnosu zahteva izjemne napore, vam predlagam, da si poiščeta strokovno pomoč v obliki partnerske terapije.

Nenazadnje pomislite tudi na svojega sina. V času, ko moške avtoritete izginjajo, je toliko bolj pomembno, da ima ob sebi očeta, ki mu bo s svojo odločnostjo dajal vzor trdnega in močnega moškega. Sicer se utegne zgodba pri sinu ponoviti in se bo srečeval s podobnimi težavami kot njegov oče.