Otresite se vloge žrtve

Vaši občutki so povsem upravičeni. Nikakor niste preveč občutljivi. Vedenje vaše prijateljice, kot ste ga opisali, je bilo tudi za vas kaplja čez rob. Dobro je, da se je to zgodilo. To dejanje je spodbudilo vaše razmišljanje o prijateljstvu in prijateljskih odnosih. Spoznanje, da osebe, ki jim pravite prijateljice, v resnici to niso, je boleče. Pravi čas je, da ugotovite, kaj se v odnosih, ki jih imate s tako imenovanimi prijateljicami, dogaja. Počutite se zlorabljeni, izigrani, ponižani. Znašli ste se v vlogi žrtve. Na prvi pogled bi lahko za svoje stanje obdolžili vse tiste, ki izkoriščajo vašo dobroto in pripravljenost za pomoč. V okolju se vedno najdejo ljudje, ki izkoriščajo tiste, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč drugemu. Izkoriščevalci vedno »zavohajo« tistega, ki je primeren za vlogo žrtve. To pomeni, da prepoznajo osebo, ki jim bo uslužna, ne bo odklonila pomoči in ne bo znala reči ne. Verjetno so to vaše lastnosti.

Dejstvo je, da ste vlogo žrtve sami sprejeli. Niste se mogli upreti in zavrniti prošnje za različne usluge in odločno reči ne. Odgovornost, da ste se znašli v vlogi žrtve, je na vaši strani. Vprašanje, ki si ga morate zastaviti in poiskati odgovor nanj, je, zakaj dopuščate, da vas ljudje izkoriščajo. Morda hlepite za priznanjem, ker so vas vaši starši čustveno zanemarjali. Ni bilo priznanja in izrazov starševske ljubezni, da vas imajo radi, ker ste njihov otrok. To je lahko vzrok, da vedno znova poskušate dokazati svojo dobroto in s tem vrednost. Obupano iščete potrditev v odzivih ljudi v svoji okolici, v bistvu pa se še vedno borite za ljubezen svojih staršev, ki je niste imeli nikoli, vsaj ne dovolj. Usluge, ki jih radodarno trosite naokoli, ob tem pa teptate sebe, svoje samospoštovanje, mi dajo misliti, da je vaša samopodoba zelo slaba. Ne čutiti se dovolj dobri, da bi bili vredni ljubezni taki, kot ste, brez dodatnih uslug in dobrih del. Zato tudi ne zmorete postaviti zdravih meja v odnosih do drugih. Vse potrpite in se ne ozirate na lastne potrebe in želje. Ne poznam vaše življenjske zgodbe, vendar nekaj od tega, kar sem vam napisala, gotovo drži. V nasprotnem primeru bi se v odnosih s prijateljicami vedli drugače.

Tudi v prijateljskem odnosu govorimo o prijateljski ljubezni. Prijateljica je oseba, ki nam je blizu, ki ji lahko bolj ali manj zaupamo tudi svoje intimne stvari, ker vemo, da nam bo znala prisluhniti in nas razumeti. Prijateljica je tista, ki nam bo pomagala v stiski, nikoli pa nas ne bo izkoristila. Seveda pa je prijateljstvo vedno tudi dvosmerna cesta. V vašem primeru ste vi tisti, ki v odnosu dajete, drugi se s tem okoriščajo. Res je pozitivno, da radi pomagate drugim, le naučiti se boste morali prepoznati, kdaj je pomoč drugemu upravičena in kdaj gre za izkoriščanje, ki škodi vam samim. Svetujem vam, da si poiščete pomoč strokovnjaka, ki vam bo pomagal najti odgovore na vprašanja in vas strokovno vodil na poti vaše osebnostne rasti.