Žal vi ne morete spremeniti nje. Lahko se le sama, če to želi.

Ljubosumje je lahko zdrav odziv v ljubezenski zvezi, vendar ne v taki obliki, kakršno izraža vaša punca. Poleg tega mora zanj obstajati realen razlog. Kadar eden od partnerjev čuti, da se mu drugi čustveno odmika in ima stike z osebo nasprotnega spola, pa čeprav le površne, in je med njima simpatija, takrat so občutki ljubosumja tisti, ki opozorijo, da v zvezi nekaj ni v redu. Posamezniki ali pari, ki se tega zavejo, imajo vse možnosti, da svoj odnos izboljšajo in uredijo. Če eden od partnerjev vara drugega in ima spolne ali čustvene odnose z drugo osebo, so ljubosumje, prizadetost, bolečina, občutek nevrednosti, izdaje normalen odziv na to, kar se v odnosu dogaja.

Pri vas ni nič takega. Vaša punca nima nobenega razloga za ljubosumje, če se vi vedete tako, kot ste napisali. V tem primeru njen odziv ni naraven in ni zdrav. Vzrok za njeno ljubosumje ni v vas, ni v vašem odnosu do nje in do drugih žensk, ampak je v njej sami. To ste tudi ugotovili, ko sprašujete, kaj lahko naredite, da bi se spremenila. Žal vi ne morete spremeniti nje. Lahko se le sama, če to želi. V tej smeri ne vidim prav veliko možnosti, ker je dekle daleč od uvida vase in se sploh ne zaveda, da njeno ljubosumje ni naraven zdrav odziv, temveč patološki. To, kar vi lahko spremenite, je le odnos do samega sebe in posledično do nje. Verjetno se bo v prihodnosti to tudi zgodilo.

Da ste mi napisali pismo in vaši občutki mi pravijo, da ste v stiski, ki se vedno bolj stopnjuje. Pripeljala vas bo do tega, da preprosto ne boste več zmogli prenašati njenega vedenja. Ko se bo vsega nabralo preveč, očitkov, zasliševanja, obtožb, takrat upam, da vam bo počil film in boste tej zvezi naredili konec. Zakaj vam to pravim? V zvezi vas drži močna zaljubljenost v dekle, ki vas je popolnoma osvojila s svojimi ženskimi čari. Močna spolna privlačnost in zadovoljstvo, ki ga doživljate v intimnih trenutkih, sta tisto, kar vam preprečuje, da bi zvezo končali. Ko se bo ta naboj malo ohladil, boste počasi v celoti spregledali in začutili moč, da boste to lahko naredili. Verjetno se tudi sprašujete, zakaj je punca taka, kaj je z njo. Odgovor ni preprost. Zagotovo pa je povezan z njeno samopodobo. Polna je manjvrednostnih občutkov, zato so vse ženske, ki se le bežno pojavijo v vaši bližini, njene tekmice. Ni pomembno, kakšne so po videzu. Vi jo opisujete kot lepo in privlačno, sama pa sebe doživlja kot črno račko. Na sebi in v sebi vidi le pomanjkljivosti, čeprav tega ne kaže. Kot ženska se slabo počuti v svoji koži, zelo nezadovoljna je sama s seboj in zdi se ji, da ni dovolj dobra, da bi vas na dolgi rok lahko obdržala. Tako poskuša svoj primanjkljaj nadomestiti s posesivnostjo in vsakodnevno torturo, ki jo izvaja nad vami. Taka, kot je, se čustvom ljubezni ne zmore prepustiti. Njene težave koreninijo v otroštvu, v njeni družini, čeprav vi tega niste opazili. To so zadeve, ki se ne opazijo, če pridemo na kratek obisk. Ob takih priložnostih so vse družine na videz krasne. Če bo vaše dekle nekoč ozavestila svojo težavo in poiskala strokovno pomoč, ima možnost, da se je tudi reši. Treba pa se je zavedati, da je to zahtevna in naporna naloga za vsakogar, tudi za psihoterapevta, ki želi taki osebi pomagati.