Predlagajte kompromis

Pozdravljeni,

hvala za vaše pismo. Malo je primerov, ko otroci predlagajo, da se starši na stara leta preselijo k njim, in zelo lepo je, da si vaša hčerka želi, da bi več časa preživeli skupaj. A mislim, da je pomembno, da v vašem primeru pomislite tudi nase in na svoje želje. Zapisali ste, da ste zelo zadovoljni z življenjem, ki ste si ga ustvarili, in res bi bila selitev velika sprememba za vas tako fizično kot tudi socialno, saj bi se spremenila dinamika vaših odnosov s prijateljicami, kot tudi vaše vsakodnevne navade. Seveda bi ob tem pridobili več časa s svojo družino in vnuki, a ne eno, ne drugo ni nedosegljivo.

Če pogledava zadevo iz praktičnega zornega kota, imate srečo, da sta si Ljubljana in Kranj relativno blizu, zato bi hčerki lahko za začetek predlagali, da jih preprosto pogosteje obiščete. Morda prenočite pri hčerki in ste tako z njeno družino nekaj dni na teden, preostale pa še vedno uživate v vašem ljubem domu. Ali pa se začasno preselite v Ljubljano in ohranite hišo in po nekaj tednih ali mesecih, ko boste videli, kje se bolje počutite, sklenete končno odločitev. Skratka, najti morate rešitev, ki bo dobra za obe strani, temu pravimo »win-win« metoda. Če boste tako vi kot hčerka zadovoljni z rešitvijo, bodo tudi vaši odnosi boljši.

Vsekakor bi vam na srce položila, da se ne prenaglite v svoji odločitvi in si dovolite v miru premisliti, kaj si vi želite. Ne pozabite nase in na svojo srečo, ki si jo pri svojih letih več kot zaslužite. To, da v starosti uživate in kvalitetno preživljate svoj čas, je namreč izredno dragoceno, in tudi vaša hčerka bi morala to razumeti in spoštovati.

Želim vam vse dobro in upam, da s hčerko najdeta kompromis, ki bo obogatil življenje vaše družine.