Kateri letni čas je najboljši za razstrupljanje? Res pomlad, ki se nam zdi najbolj primerna?

Pomlad in poletje sta zelo prijetna letna časa za takšne kure, saj so dnevi daljši, toplejši in bolj sončni, zato laže prenašamo znake čiščenja, ki se lahko pojavijo, to so občutek mrazenja, utrujenost in glavobol. Ni strogega pravila, kdaj naj bi jih izvajali in kako pogosto. Čistilne kure s sveže stisnjenimi sokovi in presno hrano lahko ponovimo večkrat na leto. Pomembno je predvsem, da se ognemo ekstremnim nihanjem v prehranjevanju. Razstrupljanje ne sme biti izgovor ali odpustek za sicer zelo nezdrav način prehranjevanja. Na srečo se najpogosteje zgodi, da ravno med takšno kuro spoznamo in začutimo, katere prehranjevalne navade želimo spremeniti in izboljšati. 

Izguba odvečne teže se zelo pogosto zgodi, in sicer kot stranski učinek spremenjene presnove. Gre torej za zdravo izgubo teže, ki ni posledica stradanja in ne izčrpava hranil. Ali jo bomo ohranili na dolgi rok, pa je odvisno od tega, kako se bomo prehranjevali po končani kuri. 

Kaj bi svetovali nekomu, ki se ni še nikoli razstrupljal?

Ni čarobnega praška ali tablete, ki bi lahko proizvedla kakršen koli učinek, če ne spremenimo načina prehrane. Na trgu je veliko tovrstnih prevar. Pri čistilnih kurah gre za kratkoročno spremembo prehranjevanja. Samo to in nič drugega bo dalo učinke. Obstaja več načinov, kako se tega lotiti. Meni najbližji vključuje obilico svežega sadja in zelenjave, nekaj oreškov in semen, saj tako poskrbimo za dovolj pestro in na kratek rok tudi dovolj uravnoteženo prehrano s široko paleto pomembnih hranil. 


Eden od razlogov, zakaj se ljudje odločijo za razstrupljanje, je gotovo izguba teže. Je to sploh pravi motiv?

Izguba odvečne teže se zelo pogosto zgodi, in sicer kot stranski učinek spremenjene presnove. Gre torej za zdravo izgubo teže, ki ni posledica stradanja in ne izčrpava hranil. Ali jo bomo ohranili na dolgi rok, pa je odvisno od tega, kako se bomo prehranjevali po končani kuri. Znebiti se odvečnih kilogramov je povsem legitimna želja. Pomembno je, da se tega lotimo pravilno.

Večkrat poudarite, da je pomemben tudi čas pred razstrupljanjem in po njem, kako ravnati takrat?

Bolj ko so spremembe prehranjevanja postopne, bolj so varne, zdrave in učinkovite na dolgi rok. Zato je zelo pomembno, da načrt čiščenja vključuje tudi prehodno obdobje pred kuro in po njej. Kak teden pred začetkom čiščenja postopoma izključimo najbolj nezdrave navade. Še bolj pomembno je, da se postopoma in premišljeno vračamo k običajnemu načinu prehrane po čiščenju. Nagle spremembe v tem obdobju so lahko škodljive.