Zelena je zelenjava, ki jo lahko uživamo v celoti, od listov do gomolja, poznamo pravzaprav tri vrste: gomoljno, ki je pri nas najbolj razširjena, stebelno (ali belušno) in listno. V listih zelene je precej vitaminov C in A ter magnezija, gomolj pa vsebuje vitamine C, B1, B2, eterična olja in mineralne snovi, predvsem kalcij, kalij in železo.

Vitamina C v zeleni krepi imunski sistem in deluje protivnetno. Varuje srce in ožilje, znižuje raven holesterola v krvi in krvni tlak.

Minerala kalij in natrij v zeleni uravnavata količino tekočine v telesu in odvajata odvečno vodo. Čaj iz zelene je zato naravni diuretik, priljubljen pa je predvsem sveže iztisnjen sok iz stebel in listov zelene, ki pomaga pri boleznih sečil, nekateri pa z njim tudi hujšajo. Natrij v zeleni nas ohranja tudi mladostne, saj skrbi za gibljivost mišic in sklepov. 

Sok zelene razstruplja in pomaga pri hujšanju. Foto: Tatyana Aksenova/Shutterstock

Kalcij v zeleni pomirja tesnobo in zavira celo nastanek alzheimerjeve bolezni. Raziskave v zadnjih letih pa so pokazale, da zelena spodbuja nastajanje hormona T3, ki je pomembno za zdravje ščitnice.

Zelena vsebuje tudi veliko topnih vlaknin, predvsem v gomolju, ki skrbijo za zdravo črevesno floro ter zmanjšujejo izločanje solne kisline v želodcu.

Kako jo pripraviti?

Če imate radi vonj zelene, se ne boste mogli upreti svežemu zelenemu soku, ki ga najučinkoviteje pripravimo v sokovniku, uživati pa je dobro res svežega, saj tako ne izgubi vitaminov in mineralov. Stebelna zelena je v presni obliki tudi priljubljen prigrizek vseh, ki želijo shujšati. Ima zelo malo kalorij (v enem steblu jih je le slabih 10), zato je odličen nadomestek kruha ali grisinov, ki jih običajno pomakamo v namaze ali omake (poskusite s stebli zelene zajemati humus, ne bo vam žal). 

Zelena in humus, zdrav in okusen prigrizek. Foto: Mikhailov Studio/Shutterstock

V kulinariki lahko uporabljamo tudi semena zelene. Gomoljna in stebelna zelena sta odlični sestavini kremnih zelenjavnih juh, rezine pa lahko podušimo in postrežemo kot zelenjavno prilogo (denimo s korenjem, jabolkom in peteršiljem). Gomoljno zeleno lahko skupaj s krompirjem zmečkamo v pire, stebelno zeleno pa narežemo v tunino ali piščančjo solato. Listnata zelena je v rabi predvsem kot začimba, tudi za solate (namesto peteršilja).