1 Pij!
Brez zadostne hidracije lahko pozabimo na zdravje in dobro počutje. Najboljša je in bo navadna voda, najbolje že zjutraj na tešče. Vsak naj bi je popil vsaj osem kozarcev na dan, seveda odvisno od telesne zgradbe, naporov in podnebnih razmer. Kadar premalo pijemo, lahko to med drugim prepoznamo po temnejši barvi urina.


2 Dihaj!
Preplitvo dihanje škoduje, zato se zavestno spomnimo, da vsake toliko zajamemo sapo globlje ter tako v telo vnesemo več kisika. Dvakrat zmagamo, če vdihujemo svež zrak daleč od urbanih mest in se hkrati gibamo. Kjer koli smo, vsake toliko zadihajmo tudi s trebuhom. Včasih že samo vdih – izdih – vdih – izdih zadostuje, da vse laže steče.


3 Posadi!
Onesnažen zrak dokazano povzroča pljučne in druge resne bolezni, a oblast v najbolj naseljenih krajih še vedno seka stara močna drevesa, ki dosledno čistijo zrak, v zameno pa sadi šibke sadike, med katerimi jih nemalo propade. Posameznik lahko naredi vsaj to, da varuje drevesa na svoji zemlji, če jo ima, ter jih kar največ posadi, tudi sadnih.


4 Hodi!
Zaposlen človek, ki obvlada več vlog hkrati, zlahka pozabi, kako pomembno je redno gibanje. Strupene snovi se med drugim učinkovito izločajo iz kože s potenjem, ko dlje hodimo. Komur manjka motivacije, naj razmisli o živahnem štirinožnem ljubljenčku – psu – ali si med korakanjem nadene slušalke z glasbo, ki ga povzdigne.


5 Pleši!
Tudi negativni stres nas zastruplja. V prijetnem vrtincu strasti se ponavadi niti ne zavedamo, da kurimo kalorije in hkrati izvajamo prvovrstno sprostitveno terapijo. To se med drugim dogaja med plesom, ko ujamemo ritem in nas melodija vodi do nepozabnih užitkov. Žensko telo je kot ustvarjeno za ples, a tudi moški so lahko kralji giba.


6 Kuhaj!
Kdor nima svojega sadovnjaka in vrta oziroma ne živi samooskrbno, naj poskuša kar največ zelenjave in sadja dobiti pri lokalnih kmetih in kuha sam. Procesirane kupljene jedi, za katere v resnici ne vemo, kako so bile narejene, oziroma ne poznamo vseh sestavin, so včasih pravi strup za prebavo in presnovo. Jetrom priskočimo na pomoč, tako da si privoščimo smuti s svežimi zelišči.


7 Poj!
Kdor poje iz srca, zlo ne misli, pa tudi če ne zadene not. Spomnimo se kakšne slovenske pesmi, ki nas vedno razveseli – naj bo pop-rokerska v stilu Big Foot Mame, metalske skupine Requiem ali kaj tretjega – ter jo zapojmo. To naredimo na ves glas z jajci ali jajčniki, kar nam je bolj pisano na dušo. Zdelo se nam bo, kot bi z nas dobesedno padlo breme odvečnega.


8 Šivaj!
Industrija oblačil in modnih dodatkov pošilja na trg tudi s škodljivimi kemikalijami prepojene novosti, natančnega nadzora pa ni, zato postaja vse bolj uveljavljena t. i. moda iz druge roke. Takšni izdelki so ponavadi že velikokrat oprani in ne nazadnje cenejši. Dodaten plus je, če znamo ali se nameravamo naučiti šivati, saj lahko iz kakovostnih naravnih materialov ustvarjamo čudeže.


9 Odpikaj!
Odvečni kilogrami spravijo človeka v slabo voljo in začarani krog, ko se tolaži z nezdravimi prigrizki. Najprej je treba izboljšati odnos do sebe ter odpikati iz življenja vse ljudi, ki znajo zgolj poniževati druge, medtem ko sebe poveličujejo. Konkretno velja razmisliti tudi o kar najbolj zdravih, dlje trajajočih dietah, pa o postenju in klistiranju, a oboje naj poteka pod strokovnim nadzorom.


10 Ljubi!
Ne imeti denar, temveč biti ljubljen in ljubiti – to je tisto, kar v resnici poganja svet, spodbuja pravo veselje do življenja in nas plemeniti. Ljubezen ni bolezen takrat, ko deluje očiščevalno. Temeljni pogoj je, da smo iskreni do sebe, se sprejmemo, razumemo in trudimo za rast. Ne pozabimo brati večnih resnic in se čutno dotikati. Prerodi nas lahko že kratka masaža stopal.