Gomolj koromača je kot zdravilo uporabljal že Hipokrat. Ni čudno, saj je prava zakladnica mineralov, kot sta kalcij za trdne kosti in živčne celice ter magnezij za dobro delovanje imunskega sistema, in mikroelementov, denimo železa za dobro kri. Deset dekagramov koromača, ki ga nekateri imenujejo tudi koprc, vsebuje kar 2,7 miligrama železa, kar je res zavidljiva vrednost, če upoštevamo, da na dan navadno potrebujemo le slab miligram tega mikroelementa. V Antični Grčiji so koromač uporabljali tudi kot hrano za hujšanje. 

Koromač so oboževale naše babice, čas je, da se znova pogosteje znajde na naših krožnikih. Foto: Brent Hofacker/Shutterstock

Bogat s folno kislino 

Zelo dobro pa nas ta odlična zelenjadnica preskrbuje tudi s karotenoidi. Telo jih sintetizira v vitamin A, ki med drugim skrbi za pravilno orientacijo celic in tako varuje pred novotvorbami, pa tudi s folno kislino (vitamin B8, ki omogoča absorbcijo železa in vitamina C iz hrane in je zelo pomemben predvsem za nosečnice). Kot njegova semena, gomolj koromača blagodejno vpliva na prebavo in jo uravnava. 


Lahko ga zamrznete  

Pri nakupu pazimo, da zunanji, trši listi niso uveli in posušeni. Globoko zamrznjeni gomolji koromača so po biološki vrednosti skoraj enakovredni svežim gomoljem. Te lahko hranimo v papirnati vrečki v hladilniku tudi en teden. 

Surov še bolj slasten in zdrav 

Ko ga pripravljamo, čim večkrat zaužijmo surovega, lahko v solati, saj tako ohranimo več dragocene folne kisline. Ker ima osvežilen okus, se lepo poda k ribam in morski hrani (denimo lososu), avokadu in zeleni solati. Narežite ga na kocke ali ga naribajte za lažje uživanje. Sicer pa je koromač izjemno priljubljen za zelenjavni narastek, pogosto ga tudi postrežejo k mesu, odličen je pečen zraven pečenke in čebule, saj se njegova struktura zmehča in se v ustih kar stopi. Odlično bo dopolnil tudi testenine in rižote, če boste rezine v ponvi le rahlo popekli.  

Gomolj koromača se odlično ujame z lososom. Foto: BBA Photography/Shutterstock