Preden je Kolumb odkril Ameriko in z njo krompir, so v Evropi pozimi pojedli veliko repe. Zdaj je priljubljena in cenjena po vsej Evropi. Predvsem v zimskih dneh je zelo pogosta jed v različnih oblikah. Poleg zelja je najbolj priljubljena povrtnina in jo največkrat pripravljajo kislo, uživamo pa jo lahko tudi surovo, kuhano ali pečeno. 

Zdravilni že repini listi 

Repa ima modro sive liste, ki objemajo steblo in rumene cvetove v rahlih grozdih. Gojimo več vrst v dveh oblikovnih skupinah. Lahko je podolgovata ali okrogla, po barvi pa bela, rumena, rdeča, roza ali svetlo rjava. 

Če vam repa raste na vrtu, od pomladi do jeseni nikar ne zavrzite njenih listov. Foto: Achraf El Merouani/Shutterstock

Sveža mlada repa se uporablja od julija do septembra, kisla pa vse leto. Najpomembnejši vrsti sta poletna in strniščna. Koren ima zaradi gorčičnega olja prijeten ostro sladkast okus in značilno vlaknasto meso. Posebni in nadvse uporabni so tudi listi repe, v njih je celo več vitaminov in mineralov kot v korenu. Še posebej primerni so za sočenje, mnogi pa sočijo tudi trde gomolje repe. Korene lahko pozimi silimo, da poženejo kalčke, krhke, sočne poganjke, ki jih režemo in uživamo na solatah. 


Zdravilne učinkovine

Repa vsebuje veliko balastnih snovi, malo ogljikovih hidratov in beljakovin ter skoraj nič maščob. Ne vsebuje holesterola, bogata pa je z kalijem in kalcijem ter drugimi minerali in vitamini, kot so natrij, fosfor, magnezij, železo, cink in vitamini C, B1, B2 ter folna kislina. Je tudi bogat vir antioksidantov, ki zavirajo staranje in preprečujejo nastanek nekaterih kroničnih bolezni. Nekateri trdijo, da ni dela ali organa v telesu, ki mu repa ne bi koristila in pospešila delovanja. 

Z uživanjem repe lahko v telesu vzpostavimo tudi zdravo ravnovesje dobrih bakterij in zaviramo razsrast škodljivih mikrobov, saj kisla repa vsebuje veliko probiotikiov in prebiotikov. Še posebej primerna je za osebe z laktozno intoleranco, ki teh snovi ne morejo dobiti iz mlečnih izdelkov. 

Repa je tako zdravilna, da krepi vse organe v človeškem telesu. Foto: Nadia Nice/Shutterstock

Repa vsebuje veliko balastnih snovi, kar ugodno vpliva na prebavo, njene cime pa učinkovito čistijo sečne poti. Poživlja žleze in vpliva na presnovo. Z žveplovimi spojinami koristno vpliva na dihala in ožilje, razmaščuje in čisti kri. Repa vsebuje tudi protimikrobno učinkovino sulforafan, za katero znanstveniki domnevajo, da pozitivno vpliva na rakave bolnike, avtiste in bolezni želodca. Na to temo potekajo raziskave, saj sulforafan vsebuje tudi nekatera druga zelenjava, denimo brstični ohrovt, brokoli, cvetača, koleraba in redkvice. 

Nakup in shranjevanje repe

Repo je mogoče kupiti skoraj v vsaki trgovini, vendar je najboljša tista, ki jo dobimo pri kmetu ali na trgu naravnost iz lesene kadi. V lesu, kjer se tudi kisa, se namreč ohrani najdlje.Po nakupu jo za krajši čas lahko shranimo v hladilniku, vendar nikar v plastični posodi. Trgovci sicer ponujajo namenske plastične sodčke za kislo zelje in repo, vendar kislina in plastika pač ne gresta skupaj. 

Nakup repe ne zahteva posebne pozornosti, saj videz in vonj povesta vse. Vseeno pa jo je vredno poskusiti, kjer je mogoče, saj je zaradi pogostega dodajanja sladkorja rada prekisla. V hladni kleti se bo repa dolgo obdržala sveža, če bo zakopana v pesku, orehovem listju, primerno vlažni šoti ali žaganju, seveda pa najdlje zdrži kisla. 

Svežo repo shranjujte v hladni kleti, zakopljite jo v pesek ali žaganje. Foto: Ahanov Michael/Shutterstock

Presna je najboljšega okusa

Na slovenskih mizah je repa v glavnem pozimi, čeprav je jed, ki nas lahko razvaja vse leto. Zgodnje sorte jemo v istem času kot redkvice, listno zelenino režemo od pomladi do jeseni in se čez zimo gostimo s podzemno repo.

Repa pri kuhanju nekako zvodeni. Malo bolje se obnese pečena, a ne prekaša surove. Njen rahlo pikantni okus je najizrazitejši, če zaužijemo kar presno. Tekne drobno, grobo naribana ali narezana na tanka pramena, skupaj s poljubno jesensko zimsko zelenjavo, začinjena s hladno stiskanim olivnim, orehovim ali bučnim oljem in nekaj kapljami jabolčnega kisa. Tako začinjena bo ostala snežno bele barve in se ne bo obarvala značilno sivkasto. Zelo tekne tudi začinjena s kislo smetano, jabolčnim kisom, soljo in poprom. Lahko jo preprosto narežete na paličice in ponudite. Če je lupina nepoškodovana, je ni treba lupiti. K njej se zelo lepo podajo orehi. 

Okus repe lepo poudari sladka ali kisla smetana. Foto: Magnago/Shutterstock

S kuhano repo mnogi ponudijo proseno kašo, saj se okusa lepo ujameta in dopolnjujeta. H kuhani ali pečeni repi sodijo tudi čebula, česen, kumina, muškatni orešček, peteršilj in celo kari. Dodatek kisle ali sladke smetane bo izostril okus vseh repnih jedi.