Redkvica je prvi glasnik pomladi na zelenjavnem vrtu. Mnogi jo obožujejo zaradi intenzivne rdeče ovojnice in mlečno belega ploda. Ima zelo nizko energijsko vrednost, saj je v njej več kot 95 odstotkov vode. To ne pomeni, da je slaba po hranilni vrednosti, saj že nekaj večjih redkvic popolnoma izpolni dnevne potrebe po kaliju, kalciju, fosforju, vitaminu C in rastlinskih vlakninah, ki so potrebne za boljšo prebavo. Posebnost je prav njena rdeča barva oziroma barvilo antocian. Gre za močan antioksidant, ki zelo ugodno deluje na procese v telesu in odstranjuje nevarne molekule prostih radikalov. 

Redkvice imajo zelo malo kalorij in maščob, zato učinkujejo shujševalno in hkrati pomirjevalno. Sto gramov svežih redkvic vsebuje približno 12 kalorij, dva grama ogljikovih hidratov, en gram vlaknin, 134 miligramov kalija in 0,35 grama proteinov. 

Redkvice so hitro rastoča in nezahtevna zelenjava. Treba jih je pobrati, še preden se razvijeta pekoč okus in cvetni poganjek, ker so takrat najboljše. Če pobiranje pridelka zamudite, lahko popokajo koreni. Pridelujemo jih na prostem ali v rastlinjaku skoraj vse leto. Sejemo jih od sredine februarja do sredine septembra. Je enoletna rastlina, ki jo pridelujemo zaradi podolgovatih, okroglih ali srednje podolgovatih korenov. Barva teh je lahko rdeča, belo-rdeča, bela in rumena, odvisno od sorte. Rastna doba je zelo kratka. Poleti dozorijo že v 20 do 25 dneh. 

Enostavna pridelava

Rastlini ugajajo globoka, humusna in dobro obdelana tla. Za redkvice je pomembno, da rastejo hitro in imajo dovolj vlage, sicer so precej pekoče. Sejemo jih v vrste. Redno jih zalivajmo, saj so zelo občutljive za sušo. Vlažna tla preprečujejo puhlost, olesenitev in odvračajo bolhače.

Dejstvo je, da se redkvica slabo skladišči in hitro preide tehnološko zrelost. Zaradi teh dveh lastnosti je bolje, da je naenkrat, v enem terminu sejemo manj in je raje pridelujemo v več zaporednih setvah. Tako imamo na voljo vedno svež in kakovosten pridelek. V toplem obdobju ga moramo pobrati v treh do štirih dneh, sicer koreni prezorijo. Zdravilne učinkovine

Redkvica vsebuje žveplene spojine, ki varujejo pred nekaterimi vrstami raka, in je zadovoljiv vir vitamina C, ki je potreben za izdelavo kolagena, ta pa je pomemben za kosti, hrustanec, zobe, dlesni, zdravo kožo in zdravljenje ran ter opeklin. Poleg tega razkužuje prebavila in dihala, poživlja presnovo in čisti ožilje. Pomaga pri težavah z jetri in žolčem. V zeliščarstvu se uporablja tudi kot diuretik. Njene liste lahko stisnemo v zdravilen sok. Če imate težave z jetri in žolčem, si občasno privoščite solato ali namaz iz nje, saj učinkovito lajša težave, povezane s temi organi. Koristi tudi pri putiki, sklepnem revmatizmu, kašlju in odpravljanju hripavosti. Zaradi antiseptičnega delovanja je odlična izbira v boju proti glivicam.

Velja, da imajo redkvice zelo malo kalorij in maščob, zato so pogosto na jedilniku tistih, ki želijo izgubiti kakšen kilogram. Učinkujejo namreč shujševalno in hkrati pomirjevalno, a jih je treba uživati zmerno. Sto gramov svežih redkvic vsebuje približno 12 kalorij, dva grama ogljikovih hidratov, en gram vlaknin, 134 miligramov kalija in 0,35 grama proteinov. So tudi bogat vir kalcija, fosforja, natrija in železa.

Cenjene so zato, ker pomorijo želodčne in črevesne bakterije ter glive, razkužujejo sluznice, pomagajo pri napenjanju, driski, dajejo hranilne snovi za tvorbo krvi in celično rast, poživljajo pa tudi živčevje in možgane. 

Redkvice v kulinariki 

Redkvice lahko uživate surove kot dodatek različnim jedem, lahko pa si pripravite solato ali namaz. Vsekakor boste zaužili veliko zdravilnih snovi. Bodite previdni, če imate občutljiv želodec ali črevesje, saj vsebujejo rafanol, snov, ki močno napenja.

Nekateri jih narežejo v solato, drugi pohrustajo cele. Lahko tudi nastrgane potresete po različnih zelenjavnih jedeh. Iz semen lahko pripravite aromatične in okusne kalčke. Če redkvic ne želite takoj porabiti, zelenja ne odrežite, saj tako dlje ostanejo sveže.

Če jih gojimo doma, lahko porabimo za solate tudi vse sadike, ki jih izpulimo med redčenjem. K solati se odlično priležejo še druge sveže spomladanske vrtnine, denimo blitva, špinača in berivka. Začinimo z olivnim oljem, rahlo solimo in dodamo kakšen strok česna.

Poskusite jih kombinirati tudi s sadjem. Umite redkvice, ki se jih držijo deli listnih pecljev, položimo na večji krožnik. Dodamo krhlje pomaranč in jabolk ter kar počez potresemo z zdrobljenimi listi mete, melise ali bazilike. Izvrsten in osvežilen prigrizek, poskusite! 

Odlične so tudi hitro popražene in tople.