Ribe

Zlatovčica s koromačem v zavojčku

Preden se boste lotili priprave velikonočnih dobrot, ki so praviloma kalorično izdatnejše, vam priporočamo, da si privoščite zdrave ribe. Tokrat nekoliko drugače.

Sestavine za 4 osebe

  • pribl. 800 g debelih filejev zlatovčice
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlica olivnega olja
  • nastrgana lupinica
  • ½ bio limone
  • 4 žlice suhega šerija ali belega vina
  • solni cvet
  • nekaj zelo tankih rezin masla
  • 300 g majhnega mladega krompirja
  • 1 žlica limonovega soka
  • 2 gomolja koromača
  • 1 majhen šopek koromačevega zelenja
  • 2 žlici olivnega olja
  • nastrgana lupinica
  • ½ bio limone
  • 2 žlički javorovega sirupa
  • sol

Priprava

  1. 1Pečico ogrejemo na 180 °C (zgornji in spodnji grelec).
  2. 2Ribje fileje operemo in s papirnato brisačko popivnamo. Nato s pinceto odstranimo morebitne kosti. Fileje razdelimo na večje kose.
  3. 3Koromačeva semena v terilniku grobo stolčemo ter jih z olivnim oljem in limonino lupinico damo v skledo. Dodamo fileje, jih povaljamo v marinadi, pokrijemo in damo v hladilnik.
  4. 4Lupino krompirjev s ščetko temeljito očistimo.
  5. 5Nato krompirjeve gomolje v mrzli vodi pristavimo na ogenj in jih glede na velikost kuhamo 20–25 minut.
  6. 6S koničastim nožem preverimo, ali so kuhani, nato odcedimo. Manjše gomolje pustimo cele, večje prepolovimo.
  7. 7Limonov sok zlijemo v veliko skledo.
  8. 8Koromaču odstranimo nežno zelenje in ga prihranimo.
  9. 9Gomolja koromača zelo drobno naribamo na strgalniku za zelenjavo ter takoj zmešamo z limonovim sokom, da ne potemni.
  10. 10Koromačevo zelenje in stebla grobo nasekljamo (nekaj stebel prihranimo za ribo) ter z olivnim oljem, nastrgano limonino lupinico in javorovim sirupom vmešamo v naribani koromač.
  11. 11Solimo šele tik pred uporabo, sicer postane zelenjava preveč vodena.
  12. 12Štiri pole papirja za peko položimo drug poleg drugega.
  13. 13Koromačevo mešanico porazdelimo na sredino papirnatih pol. Ob strani razporedimo krompir.
  14. 14Ribje fileje položimo na zelenjavo, jih pokapamo s šerijem ali belim vinom ter potresemo s solnim cvetom in prihranjenim koromačem.
  15. 15Na koncu položimo na vsak file po tanko rezinico masla.
  16. 16Zavojčke dobro zapremo in tesno drugega ob drugem zložimo v pekač.
  17. 17V pečici pečemo približno 20 minut. Nikakor ne smemo peči predolgo, sicer postanejo nežni ribji fileji suhi.
  18. 18Zavojčke z ribami previdno položimo na ogrete krožnike in jih obložimo z limoninimi krhlji.
  19. 19Papir se ne sme pretrgati, da se aromatični sok ohrani. Pakete odpremo šele na mizi.
  20. 20Ribe posujemo s solnim cvetom in po želji še s koromačevim cvetnim prahom ter pokapamo z olivnim oljem.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE