Telo nikoli ne laže, zato se ga naučimo poslušati, saj bomo tako živeli zdravo, vitalno. Naše telo je izjemen stroj in zmore ogromno stvari samo – le dovoliti mu moramo. Če je v neravnovesju, zapacano, nasičeno in so že posledice na fizičnem telesu, je treba seveda najprej reševati posledico, a vprašajmo se, kaj nas je k temu pripeljalo, kje je vzrok. Če namreč vzroka ne bomo odpravili, se nam bo stanje ponavljalo v takšni ali drugačni obliki. 

Učinki delnega posta so izjemni, telo se prečisti, obseg stegen, bokov, trebuščka se začne po treh tednih manjšati, spočiti smo, bolje se počutimo, imamo več energije, odpornejši smo. 

Da bomo lahko vzdrževali ravnovesje in harmonijo v telesu, se poslušajmo, kaj nam govori. Seveda pa moramo vedeti, da je treba informacije, ki nam jih daje, pravilno »brati«. Če imamo kandido, bo telo od nas zahtevalo sladkor, vendar ali je to dobro za nas? Gotovo ne, in da bomo znali poslušati in pravilno brati svoje telo, ga je treba uglasiti, da bo delovalo, kot mora. Prvi pogoj je njegovo razstrupljanje. Vsako živilo, ki ga damo vase, vpliva na telo in mi se sami odločamo, kakšna navodila mu bomo s hrano dali. 

Če ste brez energije in se vas že polašča spomladanska utrujenost, je čas, da prečistite telo. Foto: Maridav/Shutterstock

Prihaja čas jeter

Pomlad trka na vrata in po tradicionalni kitajski medicini je to čas jeter. Tedaj nas narava najmočneje podpira in je učinek razstrupljanja največji. A kot vedno je treba paziti, da ne pretiravamo, da izberemo zase pravi način razstrupljanja. 


Od kod izhaja pomladna utrujenost? Iz našega prehranjevanja, sploh pozimi; če nismo jedli hrane za ledvice (ki so mama jetrom) in če nismo dovolj počivali, stopamo v pomlad zakisani, utrujeni in brez energije.

Jetra je treba spomladi krepiti, jih razbremeniti in jih zdravo razstrupiti oziroma jim dovoliti, da se sama razstrupljajo, zato se vsako leto udeležimo 21-/30-/40-dnevnega posta oziroma razstrupljanja. 

Tradicionalna kitajska medicina je več tisoč let stara veda, ki govori o delnem postenju, s katerim razstrupimo svoje telo na dokaj lahek način in tako, da vseeno lahko opravljamo vsakodnevne obveznosti, hodimo v službo in tako naprej. Pravi post je bolj zahteven in ga je treba opravljati pod nadzorom strokovnjaka. Zanj se ponavadi odločimo, ko imamo resne zdravstvene težave, in tedaj je treba vzeti dopust in se posvetiti samo temu.

Pri razstrupljanju znova uravnovesimo telo, da stopimo v pomlad polni energije. Veliko vlogo ima tudi naš um, naše duševno stanje, ki ga ne smemo zanemariti. Posvetimo se ob razstrupljanju tudi sebi, svojim čustvom, mislim, razmišljanju. 

Razstrupite tudi svoje misli. Foto: Kite_rin/Shutterstock

Zakaj se odločiti za razstrupljanje in kdaj?

Naše okolje je že dokaj onesnaženo, vsakodnevno vnesemo veliko toksinov v telo, zato je razstrupljanje primerno skoraj za vsakogar. Treba ga je prilagoditi sebi časovno in po intenzivnosti. 


Če imate navedene težave, pomeni, da so vaša jetra preobremenjena in jim je treba pomagati:

• napihnjenost trebuha,

• nalaganje maščob okoli trebuha,

• težave pri prebavi mastne hrane,

• zgaga in refluks,

• temne lise na koži, pigmentne lise,

• pretirano znojenje, pregrevanje,

• akne, rozacea ali srbeča koža,

• nepojasnjeno kopičenje kilogramov,

• visok krvni pritisk,

• maščobne rumenkaste grudice okoli oči,

• nespečnost. 

Delni post ne pomeni, da boste stradali, temveč telo podprli, med drugim z zeleno živo hrano. Foto: AnikonaAnn/Shutterstock

Delni post je odličen, saj se ga z lahkoto držimo in normalno opravljamo svoje delovne obveznosti, samo odločiti se moramo. Učinki so izjemni, telo se prečisti, obseg stegen, bokov, trebuščka se začne po treh tednih manjšati, spočiti smo, bolje se počutimo, imamo več energije, odpornejši smo. Toksini, ki si jih naberemo čez leto s prehrano, zrakom, pijačo in tudi čustvi, se namreč izločijo in telo postane lahko in nezakisano. 

6 pravil za lahek in učinkovit delni post

1. Izločimo sladkor, mlečne izdelke.
2. Izločimo meso (če ga uživamo več kot enkrat tedensko).
3. Na dan imamo tri obroke, zadnji je ob 15. uri.
4. Pijemo dovolj vode, voda veže toksine nase in jih tako hitreje izločimo iz telesa.
5. Izločimo vso vnaprej pripravljeno hrano, cvrtje, hitro hrano.
6. Če pojemo ogromno testenin oziroma izdelkov iz moke, jih v obdobju posta izločimo.


Zeleni napitki, ki bodo podkrepili učinke postenja

Spomladi začnemo piti zelene smutije, a vanje ne zmečemo vsega, kar je samo po sebi zdravo živilo, saj je lahko ena stvar zdrava, v kombinaciji z drugimi morda ni, in tudi tu velja manj je več. Pijemo ga za zajtrk in/ali dopoldansko malico. 
Kako sestaviti zeleni smuti? Smuti delamo z vodo (informirano ali izvirsko) ali kokosovo vodo. Vsebuje naj: eno maščobo, na primer mleto laneno seme, čijino seme; eno vrsto zelene zelenjave, denimo regrat ali peteršilj, zeleno, ohrovt, blitvo, špinačo, in eno do dve vrsti sadja, ki se med seboj ujemata (sladko in sladkokislo ali pa sladkokislo in kislo sadje). 
Nekaj idej: regrat, zelena, ingver, ananas, laneno seme; regrat, mango, jabolko, čija; blitva, ananas, jabolko/banana, laneno seme; špinača, banana, ananas, kokosova voda, laneno seme; ohrovt, banana, borovnice, čija. 

Delnega posta se je treba držati vsaj tri tedne skupaj, da je učinek pravi, še bolje 30 oziroma 40 dni, kot se počne od nekdaj. V času razstrupljanja je dobro delovati tako energetsko, umsko kot fizično.

Se ukvarjate s preteklostjo, premlevate in je nikakor ne morete pozabiti? Vse to je lahko znak, da so vaša jetra v deficitu (energetska blokada v telesu). Treba je razmisliti in se umiriti, najti nekaj, kar nas sprošča, denimo jogo, meditacijo, sprehode v naravi … Med delnim postom je smiselno tudi razmisliti, koliko spimo in kako. Spanje in počitek sta ključna elementa, ki podpirata naše telo – ali ne.

Želim vam lep začetek pomladi, veliko prijetnih trenutkov v naravi, pozitivnih sprememb in da boste lahkotni, zdravi in vitalni stopali skozi življenje. 


* Apolonija Kurent Lebar je certificirana osebna svetovalka tradicionalne kitajske medicine II. stopnje.