1 Alkohol

Čezmerno uživanje alkohola se izrazi z zamaščenostjo, alkoholnim hepatitisom, vnetjem jeter ali cirozo. Zamaščenost prizadene od 80 do 90 odstotkov pivcev, alkoholno vnetje naj bi prizadelo do 30 odstotkov pivcev, pri 10 odstotkih pa se razvije ciroza, ki označuje nepopravljivo jetrno okvaro. Med trajanjem uživanja alkohola, popito količino ter stopnjo jetrne okvare obstaja vzročna povezanost, saj ima alkohol neposreden toksični učinek na jetra pa tudi druga tkiva. Jetrom lahko škoduje že tako imenovano zmerno pitje. To pomeni, da ženska popije približno šest decilitrov alkoholne pijače na teden, moški pa v istem obdobju enajst. Če že imate težave z jetri, pa sploh ne bi smeli več poseči po alkoholu. 

Jetra v različnih stanjih: na skrajni levi so zdrava, drugi del predstavlja zamaščena, tretji del cirozo jeter, na skrajnem desnem delu pa so že vidne rakave spremembe. Foto: Leoschka/Shutterstock

2 Nezdrava prehrana

Procesirana, industrijsko predelana hrana je pogosto zelo osiromašena. Sladkorji, konzervansi, soli, umetna barvila in nekakovostne maščobe, vse to je zelo obremenjujoče za naša jetra. Ko pomislimo na industrijsko predelano hrano, se nam seveda pred očmi hitro prikažejo hamburgerji in podobna hitra prehrana. A pasti se ne skrivajo le tam, o tem moramo razmišljati tudi ob vsakodnevnih obiskih pekarne ali avtomata s hitro prehrano. Zato skušajmo res čim več pozornosti nameniti temu, kaj jemo, in obroke načrtovati. Kupujmo svežo hrano, obiščimo tržnico, v službo vzemimo vnaprej pripravljeno solato, kos sadja ali zelenjave. Enkraten obisk picerije ne naredi toliko škode kot grehi, ki se nalagajo vsak dan. 


3 Sladkor in gazirane pijače

Ljudje, ki spijejo vsaj eno gazirano pijačo na dan, imajo v primerjavi s tistimi, ki ne spijejo nobene, večje tveganje za pojav zamaščenosti jeter. Sladke gazirane pijače z vsemi mogočimi dodatki pa niso edine negativke, ki posredno sprožajo okvare jeter, debelost, sladkorno bolezen in podobne kronične bolezni. Danes že skoraj v vseh živilih, tudi če niso sladkarije, najdemo sladkor in sladila. Tudi temu se lahko izognemo, če čim večkrat posežemo po sveži, lokalni in nepredelani hrani, ki jo pripravimo sami. Tudi sladice in sladkarije raje izdelajmo sami, saj imamo tako vsaj približen nadzor nad sestavinami.

4 Čezmerna teža

Čezmerna teža pripomore k nastanku nealkoholne zamaščenosti jeter. To se zgodi, ko je v njihovih celicah že preveč maščobe. Nezdrav življenjski slog, ki vključuje večurno sedenje pred zasloni, slabo in neredno prehrano ter premalo gibanja, zlahka pelje v debelost. Najbolj ogrožajoča je trebušna debelost in običajno, ko posameznik primerno shujša, tudi težave z jetri izzvenijo. Za njihovo zdravje lahko največ naredimo sami, običajno pa sta potrebna kritičen premislek o prehranjevalnih navadah ter doslednost v omejitvah, ki si jih postavimo. Zdrava prehrana in redno gibanje naj ne bosta rezervirana samo za čas ponovoletnih obljub, temveč ključni del življenjskega sloga. 

Med najpogostejšimi simptomi bolezni jeter so običajno bolečine pod desnim rebrnim lokom in zlatenica. Foto: daniiD/Shutterstock

5 Virusi

Kronična hepatitisa B in C sta vzrok za večino primerov raka jeter. Hepatitis B in C sta virusni okužbi, ki se širita s stiki z okuženimi telesnimi tekočinami, na primer med nezaščitenim spolnim odnosom, z okuženimi iglami pri tetoviranju ali med vbrizgavanjem mamila z okuženim priborom. Hepatitis je pomembno čim prej diagnosticirati, da se začne čim prej zdraviti, sicer lahko vodi v cirozo, odpoved in raka jeter. 


6 Preveč tablet

Kdor mora vsakodnevno uživati zdravila, naj bo pozoren na to, ali hkrati jemlje še kakšna prehranska dopolnila, ter se o medsebojnih učinkih posvetuje z osebnim zdravnikom oziroma specialistom. Tudi določene protibolečinske tablete, ki jih je mogoče kupiti brez recepta, lahko po dolgotrajnem jemanju škodujejo jetrom. Paracetamol je učinkovito zdravilo, a ne uživajte ga več, kot piše na embalaži, saj lahko povzroči njihovo poškodbo. Povsem nedolžni niso niti proizvodi z vitamini in minerali; to velja predvsem za prehranska dopolnila z vitaminom A.

7 Kajenje

Tobačni plin zaradi strupenih snovi ne pušča negativnih sledov le na pljučih, temveč škoduje tudi jetrom, katerih bistvena naloga je, da čistijo kri. Kajenje poveča tveganje za raka jeter in cirozo. To škodljivo navado res velja čim prej opustiti, tudi zaradi zdravja naših jeter. 

 Kdaj obiskati zdravnika?

Jetra so organ brez živcev, ki bi prevajali bolečino, zaradi česar obolenj in poškodb na začetku težav ne čutimo. Med najpogostejšimi simptomi bolezni jeter so običajno bolečine pod desnim rebrnim lokom, zlatenica, ki je posledica kopičenja barvila bilirubina, in povišane vrednosti jetrnih encimov. Tem znakom se lahko pridružijo utrujenost, neješčnost, hujšanje in srbečica.