Slaba presnova, napihnjenost, črvičenje in vetrovi. Vam zveni znano? Tudi to je posledica preobloženih prazničnih miz. K sreči je tegobe mogoče omiliti z vadbo in predvsem uživanjem hrane, ki je bogata z vlakninami. Poleg vse zelenjave se z njimi ponašajo tudi semena. Minka Gantar priporoča lanena in čijina. Zakaj? Denimo, v dveh žlicah čijinih semen je kar 11 gramov vlaknin, priporočen dnevni vnos pa je 30 gramov. Živila, bogata z njimi, so še ajda, ki jih vsebuje na 100 gramov kar 10 gramov, in vse druge žitarice, ki imajo zelo nizek glikemični indeks.

Preberite še: 10 korakov za razstrupljanje telesa

1 Energijske ploščice s čijinimi semeni

Glede na to, da izpuščanje obrokov vodi v željo po čokoladi in sladkih prigrizkih, si lahko pripravimo svoje grižljaje, ki so odlični in vsebujejo vlaknine. Recept za beljakovinske tablice je iz knjižice Recepti za dušo.

Potrebujemo: kozarec datljev brez koščic, kozarec zdrobljenih orehov, mandljev ali lešnikov, kozarec čijinih semen, cimet in/ali izvleček vanilje ter ščepec soli.

Priprava: Če so datlji suhi, jih za nekaj ur namočimo, vodo, v kateri so bili namočeni, pa izkoristimo v napitkih. Orehe zdrobimo v multipraktiku ali ročno (z nožem ali valjarjem) – glede na to, kakšno teksturo želimo. Datlje damo v multipraktik ali blender, dokler ne dobimo iz njih paste. Nato jih damo v drugo posodo in vse sestavine zmešamo. Odvisno od želene sestave zmesi lahko dodamo še tekočino ali pa mlete arašide. Maso damo na prozorno folijo in jo za lepši videz dodatno posujemo s čijinimi semeni. Zmes z roko sploščimo, nato pa pokrijemo z drugim slojem folije. Z valjarjem ali roko jo razvlečemo do želene debeline in jo za nekaj ur postavimo v hladilnik. Ploščice narežemo v želeno obliko. Iz zmesi lahko oblikujemo tudi kroglice.

Nasvet: Energijske ploščice brez težav zdržijo nekaj dni zunaj hladilnika in jih lahko vzamemo s seboj za mini obrok.

V vednost: srednji glikemični indeks ploščic je 23.


2 Smuti za dobro prebavo

Na vprašanje, kaj pripomore k boljši prebavi, Minka Gantar odgovori: »Začnite si pripravljati smutije! Smutiji so zakon! Pa ne iz banan, ki zapirajo, ampak iz peteršilja, ki je vir prebiotikov in vlaknin, avokada z osemnajstimi esencialnimi aminokislinami in semen. Okusno, hitro pripravljeno in deluje na prebavo!«

Potrebujemo: polovico avokada, skodelico zamrznjenega peteršilja ali zelene, 1 dcl probiotičnega jogurta ali sirotke, žlico čijinih semen, žlico zmletih lanenih semen, sol in vodo.

Nasvet: takšen smuti popijemo za zajtrk, potem si skuhajmo kavo, ki je ne sladkamo in jo v miru popijemo. Kava deluje odvajalno. Videli bomo, da bo naša prebava začela sodelovati.

V vednost: srednji glikemični indeks obroka je 15.

Preberite še: Juha za razstrupljanje z brokolijem in cvetačo 

3 Zelišča, ki delujejo na telo kot groba krtača, metla in fina metlica

Pri težavah s prebavo, odvajanju strupov iz telesa in čiščenju črevesja se dobro obnesejo zelišča. V priročniku Ko ima življenje žur Minka Gantar opisuje, katera zelišča so blagodejna in za kaj.

Groba krtača: osati – kordabenedikta, pegasti badelj – čistijo telo (predvsem jetra) in vnašajo v telo silicij. Silicij je ključen, da gredo živčne povezave naprej. Pomaga pri razstrupljanju in obnovi tkiv.

Pegasti badelj

Metla: regrat, smilj, oves, rman, zelena, peteršilj, bela omela fino prečistijo notranje organe. Zelišča so bogata s silicijem, vsebujejo grenčine in veliko selena, kalija ter drugihvitaminov in mineralov. Pomagajo pri odvajanju strupov iz telesa, čiščenju jeter in žolča ter črevesja.

Smilj

Fina metlica: cvetovi zlate rozge, tavžentrože, šentjanževke, lakote spominjajo na sonce in prenašajo sončno energijo v vsako celico telesa. Če jih namočimo v olivno olje in damo na sonce, se prenese sončni hormon vitamin D3 v vsako telesno celico.  

Tavžentroža