Preveč kalorične in razvrednotene hrane, preveč obremenitev in stresa, preveč poživil, sedeče življenje in tako naprej, vse to so dejavniki sodobnega vsakdana. In posledice? Številne bolezni, ker so naši organizmi zaradi prej naštetih dejavnikov obremenjeni s škodljivimi odpadnimi snovmi. A obstaja rešitev. Odličen način za saniranje porušenega notranjega biološkega okolja in ravnovesja v organizmu je postenje.

Ali obstaja nedvoumen odgovor na vprašanje, kako jesti, da telo čim manj zastrupljamo?

Zmernost je učinkovita najpreprostejša dieta, ki jo lahko izvaja vsak po svojih potrebah. Dieta v pravem pomenu gotovo največ prispeva k zdravju in podaljševanju življenja. Dokaz so prebivalci otoka Okinava z največ stoletniki. Raziskovalci so ugotovili, da je ena od njihovih zelo pomembnih navad pravilo hara hači bu. Pomeni, da se nikoli ne najedo čisto do sitega – le do okoli 80 odstotkov. Med njimi je posledično manj dementnih ljudi, osupljivo malo rakavih in srčnih bolnikov v primerjavi z ljudmi iste starosti v razvitih državah. Prehranjujejo se v glavnem z nizkokalorično hrano, torej z veliko zelenjave in sadja, stročnic, surovih oreškov, semen, polnozrnatih žit, škrobnate zelenjave in zdravih maščob. 

Med postom se pospeši tudi proces razkroja tkiv, ki ovirajo normalno delovanje organizma. Prav tako se okrepi sposobnost obrambe belih krvnih telesc, ki uničujejo strupene in nalezljive bakterije ter prebavljajo odpadne snovi. 

Nisem pozabila vaših besed iz enega od najinih intervjujev, da je vaša babica Neža jedla tako, kot danes razglaša znanost.

Kar se tiče prehrane, tudi meni vse bolj ustreza model moje babice Neže, stoletnice, ki je užila večino obrokov v dnevnem oknu sedem do osem ur, potem pa je telo imelo 16 ur ali več možnost v miru hrano prebaviti, asimilirati in izločiti odpadne snovi. Tako organizem učinkovito ohranja ravnovesje in lahko nemoteno deluje, kar bistveno vpliva na dobro počutje. 

Marjan Videnšek je s postenjem in spremembo prehrane leta 1992 premagal hude zdravstvene težave, ki so ga pestile. Foto: osebni arhiv

Na spletni strani pišete, da verjamete v sposobnost organizma, da se samo izgrajuje, obnavlja, popravlja in tudi zdravi – če primerno zadovoljujemo njegove osnovne biološke potrebe. Zdravje si večinoma spodkopavamo sami, kajne?

Strupi in odpadne snovi nastajajo tudi pri normalnem delovanju organizma, a jih izločala lahko sproti izločijo. Telo shrani snovi, ki jih ne more uporabiti, kopičijo se v tkivih in vplivajo na spremembo notranjega biološkega okolja. Nabira se odvečna telesna teža, nevarna visceralna maščoba okoli trebuha, žile poapnijo. Kamenčke v žolčniku, ledvicah, mehurju, črevesju in tudi zobni kamen lahko označimo za odpadne snovi. Podobno velja za ogrožajoče maščobne obloge v jetrih in okoli srca. Na nastajanje odpadnih snovi v organizmu lahko vplivajo tudi biokemične spremembe pri presnovi zaradi negativnih čustev, denimo kristali nastajajo pri presnovi beljakovin, razne koloidne odvečne snovi, kot je sluz, nastajajo pri presnovi škroba in maščob. Številne strupene snovi tudi vnesemo v organizem. 

Za temeljito periodično prečiščevanje mnogi uporabljajo katerega od načinov postenja, vegansko ali surovo rastlinsko prehrano, v kombinaciji z dovolj intenzivno telesno vadbo. Upoštevajoč uživanje zmernih količin hrane, seveda. 

Za post pravite, da je lahko operacija brez noža.

V praksi se velikokrat pokaže, da telo med postom za ohranjanje delovanja vitalnih funkcij organizma in za oskrbo z energijo razgrajuje snovi in tkiva, ki niso bistvena za življenje. Znani so fiziološki mehanizmi, ki dogajanje pojasnjujejo. Japonski znanstvenik Jošinori Ohsumi je prejel Nobelovo nagrado v fiziologiji in medicini (2016) za odkritje mehanizma avtofagije, temeljnega procesa za razgradnjo in recikliranje delov celice, posebno med omejitvijo vnosa kalorij. Telo v prizadevanju, da očisti žile, razgradi in sprosti depozite holesterola v ožilju. Pospeši se fibrinoliza, prebava ali razkroj beljakovin, ki so sestavni del krvnih strdkov. Med postom se pospeši tudi proces razkroja tkiv, ki ovirajo normalno delovanje organizma. Fagocitoza je uničevanje tujih snovi v organizmu. Med postom se okrepi sposobnost obrambe belih krvnih telesc, ki uničujejo strupene in nalezljive bakterije ter prebavljajo odpadne snovi.