Poznamo ga tudi pod imenom marijin osat. Izvira iz legende, po kateri je devica Marija iskala miren kraj za dojenje otroka. Marijin osat je to opazil in z listi zaščitil Marijo in otroka. Ker je nekaj kapljic mleka padlo na zel, ima še danes bele lise in črte. Je zelišče, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje bolezni jeter, izvira pa iz iste družine kot artičoka. Liste in stebla pegastega badlja lahko dodamo solatam, medtem ko so zdravju ljuba predvsem njegova semena. Iz plodov pegastega badlja si namreč lahko pripravimo čaj. Eno do dve čajni žlički zdrobljenih plodov prelijemo s 150 ml vrele vode in pustimo počivati od deset do petnajst minut. Tri- ali štirikrat dnevno spijemo skodelico pripravka.

Zdravilni silimarin
Pegasti badelj vsebuje antioksidante in protivnetno snov silimarin (ima zaščitni učinek; krepi celično steno in tako preprečuje vstop strupov v celico, spodbuja njihovo obnavljanje) ter druge fitokemikalije, ki varujejo jetrne celice pred poškodbami prostih radikalov in skrbijo za izločanje strupenih snovi, na primer alkohola. Ko je v neki raziskavi 200 bolnikov z okvaro jeter zaradi pretiranega uživanja alkohola dnevno dobivalo pripravek iz pegastega badlja, ki je ustrezal 420 mg silimarina, oziroma placebo, so bili rezultati zelo spodbudni. Terapija je trajala od štiri tednov do šest mesecev. Po končanem zdravljenju so laboratorijske vrednosti različnih jetrnih encimov pokazale opazno izboljšanje glede na izhodiščno vrednost pa tudi glede na vrednosti skupine, ki je uživala placebo. Študije so pokazale tudi, da pegasti badelj varuje jetra pred poškodbami, ki so posledica kemoterapije.Za zdravilno uporabo so primerni zreli plodovi in njihovi pripravki, predvsem visokokoncentrirani suhi izvlečki. Farmakološko najpomembnejše učinkovine so flavonoidi, flavololignani in mastno olje. Olje pegastega badlja se pridobiva iz zrelih semen rastline, in sicer s postopkom hladnega stiskanja. Vsebuje esencialne maščobne kisline, sterole, antioksidante in vitamin E.

Dopolnilno zdravljenje
Bolezni, ki poškodujejo jetra – mednje spada hepatitis – povzročijo širjenje vezivnega tkiva, kar lahko onemogoči delovanje jeter. Pegasti badelj to upočasnjuje in spodbuja obnavljanje jetrnih celic. Prav tako pred poškodbami varuje Kupfferjeve celice. To so posebne obrambne celice v jetrih, ki uničujejo bakterije, tujke in skrbijo za čiščenje okoliškega tkiva. Pegasti badelj se priporoča kot dopolnilno zdravilo pri zdravljenju bolezni jeter, tudi ciroze, okvare jeter, ki ni posledica uživanja alkohola, in maščobne okvare jeter.
A previdnost velja! O uživanju v nosečnosti in med dojenjem se posvetujte z zdravnikom. Pripravkov prav tako ne uživajte, če ste alergični na rastline iz redu košarnic.