Da čokolada daje energijo, je dobra novica, ki so jo poznali že Azteki. Vojakom so jo ponudili pred bitkami, le da zmleto in penasto zmešano z vodo in čilijem. Dviguje moralo in je zdrava za organizem, če jo uživamo zmerno. Slaba novica pa je, da v prevelikih količinah redi. V mnogo raziskavah se je pokazalo za napačno, da naj bi bila zapeljiva poslastica kriva tudi za mozolje, karies in podobne težave. 

Zdravilni polifenoli 

Slabega slovesa si čokolada pravzaprav ne zasluži, saj nekateri trdijo, da že njen vonj krepi imunski sistem. Kdor jo želi jesti in ne le vonjati, naj ne ima slabe vesti. Čokolada namreč vsebuje polifenole (veliko jih je tudi v rdečem vinu in zelenem čaju), ki preprečujejo srčni infarkt in rakava obolenja. Večji ko je delež kakava, več je v njej zdravilnih snovi.  

Raziskave tudi kažejo, da so polifenoli v kakavu učinkovitejši od vitaminov C in E. V čokoladi najdemo tudi nekatere pomembne mineralne snovi, kot so kalij, magnezij in krom, potrebne za ohranitev mišične mase, dobro delovanje presnove in preprečevanje stresa. Kakavovo maslo vsebuje nenasičene maščobne kisline, ki uravnavajo raven holesterola. Čokolada je po mnenju strokovnjakov zdrava celo za zobe (če jih redno čistimo): snovi iz kakavovih zrn in mlečne beljakovine zmanjšujejo karies. 

Foto: Sea Wave/Shutterstock

Spodbuja nastanek hormona sreče

Ob ugodju, ki ga daje, nastaja v organizmu serotonin, hormon sreče. Krepi ustvarjalnost in psihično ravnovesje, ki je ogroženo predvsem v pustih zimskih mesecih. Znanstveniki so našli v čokoladi celo opiatom podobne snovi in feniletilamin, ki preplavi telo takrat, ko se človek zaljubi. Od tod izvira tudi znani rek, da je čokolada duševna hrana, kljub temu pa ne povzroča zasvojenosti. Kdor bi se hotel z njo omamiti, bi je moral pojesti več kilogramov naenkrat!

Katera je najbolj zdrava?


Osnovni sestavini vsake čokolade sta kakavovo maslo in kakavov prah. Kaj je poleg sladkorja in smetane v receptih, največkrat ostane skrivnost proizvajalcev. Posebno plemenita je tista, ki vsebuje čisto kakavovo maslo, cenejše sorte pa so največkrat izdelane z drugimi maščobami. Najbolj zdrava je temna čokolada, ki vsebuje največji delež kakava (70–85 odstotkov) in najmanj maščob (30–35 odstotkov). Bela, ki nima skoraj nič kakava, je prava sladkorna bomba (55 odstotkov). Kot zdrav nadev veljata krispi in riž, za sladokusce so primerne čokolade z rozinami in lešniki, ki so dober vir vitamina B, kalija in polifenolov. Čokoladne sladice v kombinaciji s sadjem so dober vir mineralov in vitaminov.

Kateri čokoladni tip ste?

Najljubša čokolada pove veliko o značaju človeka, pravijo raziskovalci. Preverite, ali je v njihovih trditvah kaj resnice. 

Foto: Baibaz/Shutterstock

Mlečna: Jedo jo velikodušni in srčni ljudje, ki vedo, kaj hočejo. Zvesti ostanejo izbrani znamki.

Temna: Priljubljena je pri skrivnostnih in nenavadnih ljudeh, ki so zaviti v mistično avro. Namesto priliznjenih komplimentov so jim ljubše grenko-sladke skrivnosti.

Nougat: Jed veselih in romantičnih ljudi, ki se ob večerji pri svečah, klavirski glasbi in rdečih vrtnicah stopijo kot tablica čokolade na poletni vročini.

Bela: Radi jo imajo odprti in zahtevni ljudje, ki morajo zaradi dobrega občutka za ljudi pogosto igrati vlogo posrednika. Držijo se pravila, da tablica čokolade pozdravi kisle obraze.

Katera koli: Vsestranski ljudje se prilagodijo vsem okoliščinam, prav tako njihov izbor čokolade, saj imajo za vsako priložnost pri roki posebno vrsto. 

Preizkusite: Napitek Aztekov, ki vliva pogum 

Foto: Viennetta/Shutterstock

Če se vam že cedijo sline po zapeljivih dobrotah, si pripravite ognjen sladek napitek Aztekov. Potrebujete: 70 g temne čokolade, pol litra mleka, ščepec ingverja in ščepec pekočega čilija, 2 žlici medu, 2 cl ruma, 2 cl konjaka in malo cimeta. Čokolado narežite, dajte v mleko in na zmernem ognju med mešanjem raztopite. Vmešajte ingver in čili, nato maso ohladite. V mešalniku dodajte še preostale sestavine, na koncu okrasite s cimetom. 

Morda vas zanima tudi--> Recept za čudežno čokoladno kremo brez smetane ali jajc