Lizzie Vann, biologinja in ustanoviteljica prvega britanskega podjetja organske hrane za dojenčke Baby Organix, je svoje delo posvetila raziskovanju najboljše prehrane za najmlajše. V kuharski knjigi Zdrava kuhinja za dojenčke in malčke je za novopečene starše pripravila praktičen pregled živil, ki so dobrodošla na krožniku otroka in tistih, ki se jih vsaj pri določeni starosti moramo izogibati. Odkrivanje novih okusov z vašim dojenčkom še nikoli ni bilo tako preprosto in varno.

4 – 7 MESECEV

Prva čvrstejša hrana za dojenčka so kašice. Foto: Sokolova Maryna/Shutterstock

Od mleka do kašic 

Prve štiri mesece je edina primerna hrana materino mleko ali nadomestek zanj. Sprva otrok ne more sedeti ali žvečiti in ne more prebaviti kompleksne hrane. Toda med četrtim in sedmim mesecem pride čas, ko samo mleko ne zadosti več potrebam razvijajočega se otroškega organizma po hranilnih snoveh in energiji. Dojenčka je treba navaditi na čvrsto hrano. Prehod se začne z vedno gostejšimi tekočinami, prva čvrstejša hrana so kašice, potem pa začne dobivati hrano, v kateri so koščki, ki jih je treba prežvečiti in pogoltniti. Ob koncu navajanja na čvrsto hrano je otroček nared za prilagajanje na različico »odrasle« hrane.

Izogibajte se:

Iz dojenčkove prehrane pa vendarle moramo izključiti nekaj sestavin. Sol bi lahko dojenčku preobremenila ledvice. Prevelike količine sladkorja lahko povzročijo zobno gnilobo. Sicer pa sladkor takoj preide v kri in povzroči hiter, nenaraven porast energije. Pšenica in rž vsebujeta gluten, ki lahko pri zelo majhnem številu dojenčkov sproži celiakijo, če ga uživajo pred šestim mesecem. Mehko kuhana jajca utegnejo vsebovati salmonele, bakterije, ki povzročajo salmoneloze. Sveži siri lahko vsebujejo bakterije, ki povzročajo listeriozo. Med utegne vsebovati spore bakterije clostridium botulinum, ki lahko povzročijo resno bolezen. Pri majhnem številu malčkov lahko izdelki, v katerih so oreški, povzročijo resno alergijo.

7 – 10 MESECEV

Foto: V tem obdobju mnogi otroci uživajo v hrani, ki jo lahko jedo z rokami. Foto: Natalia Deriabina/Shutterstock

Spodbujajte žvečenje s testeninami in zelenjavo narezano na palčke 

Pri sedmih mesecih lahko otrok z roko nosi koščke hrane v usta in nemara poskuša uporabiti žlico. Številni otročki imajo že prve zobe in lahko opravijo z manj gladko hrano. Sadje in zelenjavo jim na primer lahko zmečkamo, namesto da bi ju pretlačili, in ponudimo jim lahko bolj vlaknata živila, na primer rdečo peso. Če otročku takšna konsistenca ne dela težav, ga lahko poskusimo hraniti z ekološkim mesom, ribami, perutnino in stročnicami. Zdaj je tudi čas, da mu ponudimo testenine majhnih oblik, ki spodbujajo žvečenje. Otroček utegne uživati tudi v hrani, ki jo lahko je z rokami. Ponudimo mu na primer na palčke narezan ekološko pridelan korenček ali stebelno zeleno, na enak način narezan opečen kruh ali krušne palčke iz ekološko pridelane moke.

Nujne hranilne snovi

Otroci se rodijo z zalogo železa, ki jo dopolnjuje železo iz materinega mleka ali njegovega nadomestka. Toda okrog šestega meseca starosti je zaloga že precej izčrpana, in če dojenček ne uživa hrane, ki je bogata z železom, lahko postane slabokrven, to pa utegne zavreti njegovo rast in razvoj. Železo, ki se veže na hemoglobin, je tista oblika železa, ki jo dojenčkov prebavni sistem najlaže vsrka, vsebujejo pa ga rdeče meso, perutnina, jetra in mastne ribe. Prosto železo je v brokoliju, špinači, vodni kreši, suhih slivah, marelicah, grahu, fižolu in leči. Organizem ga najlaže vsrka, če ga uživamo skupaj z živili, ki vsebujejo veliko vitamina C, na primer s pomarančnim sokom ali zeleno zelenjavo.

10 – 15 MESECEV

Otroku lahko hrano že popestrite z zelišči, ki bodo imela blagodejni učinek nanj. Foto: Gargonia/Shutterstock

Proč s stekleničko 

To je čas odkrivanja, porajajočih se spretnosti in spodbujanja. Ključ do učenja je igra in veliko igre poteka med jedjo. Okoli desetega meseca se otroček postavlja na noge, medtem ko se drži pohištva ali nas. Še malo, pa bo stal samostojno, okoli petnajstega meseca pa bo naredil prve korake. Kocke že zna spravljati v škatlo z ustrezno odprtino, obroče natakniti na palico, vreči žogo in sestaviti nizek stolp. Pri petnajstih mesecih številni otročki obvladajo posamezne besede, nekateri že sestavljajo stavke iz dveh besed. Eni še vedno pijejo pri materi, drugi pijejo iz stekleničke. Prišel je čas, da otročka navadimo na skodelico.

Poskusi lahko zelišča 

Zelišča vsebujejo hranilne in zdravilne snovi, obenem pa izboljšujejo okus jedi. Z dodajanjem zelišč otročkovi hrani spodbujamo njegovo zanimanje za različne okuse in poudarjamo, naj pravi okusi izvirajo iz naravnih, ne pa visoko predelanih sestavin. Neekološka zelišča včasih gojijo hidroponsko (v kemični raztopini brez prsti), zato utegnejo vsebovati malo hranilnih snovi in eteričnih olj. Raje kupimo ekološko pridelana zelišča, nekatera pa lahko poskusimo gojiti doma, na vrtu ali na okenski polici. Peteršilj je zelo bogat z vitaminoma A in C, pa tudi z železom, kalcijem in kalijem. Koriander v Aziji veliko uporabljajo v dojenčkovi zgodnji hrani, ker njegova eterična olja blagodejno vplivajo na prebavni sistem. Bazilika in origano sta bogata z eteričnimi olji, bazilika pomirja, origano pa lahko krepi. Naj bo prvi dober tek res dober!