Dieta je edino zdravilo za celiakijo

Spoštovani,

otroku brezglutenska dieta ne škoduje, tudi če nima celiakije. Malo nerodnosti povzročajo le rojstnodnevne zabave in šolska malica. Zdravniki neradi pišemo priporočila za brezglutensko prehrano, če celiakija ni dokazana, malo smo vendarle znanstveno okuženi. Odgovor na drugo vprašanje, ali se otrokovo stanje lahko popravi že samo z dieto, pa je –da. Dieta je tudi edino zdravilo oz. ukrep. 

Alternativnih metod, kamor uvrščamo tudi bioresonanco, je veliko. Osebno imam raje izraz komplementarna medicina. To pomeni medicino, ki hodi z roko v roki s klasično, torej s priznano metodo medicine, in nam je tako v pomoč. Vaš poskus zdravljenja z dieto tudi lahko imenujemo komplementarno zdravljenje in otroku ne škoduje, vendar mi v tem konkretnem primeru resnično manjka še rezultat klasične medicine. Morda bi bilo modro, če bi zdravnici opisali otrokove težave, kot so nerazpoloženost, prebavne težave, utrujenost, morda bi s pregledom krvi ugotovili slabokrvnost in še kaj, namesto da ste omenjali bioresonanco. Na splošno zdravniki veliko raje poslušamo o težavah in znakih, ki nas napeljejo do diagnoze, kot poročila o rezultatih zdravilcev. Mnogi smo žal preveč občutljivi za namige alternativnih metod, za katere, roko na srce, ljudje izdajamo veliko denarja. 

Celiakija se v prvih letih kaže pretežno s prebavnimi težavami, kasneje pa s številnimi drugimi znaki. Pri odraslih, ki v mladosti niso bili pozorni ali pa so imeli neizrazite težave, jo odkrijemo zgolj naključno, npr. pojavijo se zlomi v zgodnjem življenjskem obdobju kot posledica osteoporoze, pacienti so slabokrvni, imajo pogosto afte po ustni votlini, so utrujeni, depresivni itn. Za dokaz celiakije ni treba vnuka podvreči agresivnim endoskopskim preiskavam. S to preiskavo resda ugotovimo spremembe na črevesni sluznici, ki potrdi bolezen ali jo izključi. Lahko pa jo dokažemo že s prisotnostjo protiteles v krvi. Svetujem še eno pot, tokrat bolj odločno, do otrokove pediatrinje.