1 Od spredaj nazaj

Spolovilo in ritko dojenčka je treba po veliki potrebi brisati od spredaj nazaj, torej proti danki. To še posebno velja za deklice, ki jih pogosteje doletijo tegobe, ker imajo krajšo sečno pot, po kateri klice laže prodrejo do mehurja. Takoj ko otroka začnemo privajati na kahlico, mu razložimo tudi to, kako naj uporablja toaletni papir.

2 Brez bogate penePodmladka ne namakajmo v kopelih z bogato peno, saj lahko kemične spojine vzdražijo sečnico. Otroci so posledično bolj občutljivi za vnetja. Pametneje je, če posežemo po navadnem, nevtralnem milu, namenjenem dojenčkom. Med dlanmi ga malce spenimo ter roke potopimo v vodo, pripravljeno za kopanje.

3 Koža naj diha

Nekatere plenice kljub odlični vpojnosti ali morda prav zato sprožajo alergije in povečujejo možnost za razvoj okužb. V poletnih mesecih naj bodo malčki čim več goli, da bo koža dihala. Ob pleničnem izpuščaju oziroma pordelosti spolovila za nego uporabimo olivno olje ali sodo bikarbono, ki omili srbenje in pomaga pri obnovi kože.

4 Stran z umetnim in tesnimVčasih starši v strahu, da bi se otrok prehladil, nanj navlečejo goro oblačil ter tesne žabice ali spodnje perilo, ki so za povrh še iz umetnega materiala. Tako spet na stežaj odpirajo vrata glivicam in drugim mikroskopsko majhnim nepridipravom. Raje stavimo na udoben bombaž, ki ga po možnosti še polikajmo.

5 Tekočina kot zdravilka

Takoj ko posumimo, da bi lahko otrok dobil vnetje sečnih poti oziroma spolovila, naj sede v toplo kamilično kopel in popije čim več tekočine. Tako se bodo škodljive snovi prej izločile iz telesa. Učinkovita okusna pijača je mešanica stoodstotnega brusničnega in borovničevega soka brez dodanega sladkorja.

6 Vročina, ki ne škodiTopli dnevi načeloma prinesejo več težav z mehurjem. Zdrav razum nam med drugim pove, da moramo občutljivemu dekliču po osvežilnem čofotanju preobleči kopalke. Pa vendar vročina deluje tudi blagodejno – takrat ko otrok že toži zaradi bolečin in mu na trebušček položimo termofor ali kar plastenko, napolnjeno z vročo vodo.