Možgani nam v življenju predstavljajo nepogrešljivo orodje, saj skrbijo za vse miselne procese, zaradi katerih lahko delamo, sprejemamo odločitve, izražamo svojo kreativnost, se spomnimo določenih stvari in rešujemo zapletene naloge. Za kaj vse so še zasluženi možgani, bi lahko naštevali v nedogled. Pri tem je bistveno, da vemo, da so njihove sposobnosti skozi čas v veliki meri odvisne tudi od tega, kako smo zanje skrbeli v vsakdanjem življenju.


Rutina je najslabše, kar lahko naredimo za svoje možgane. Čeprav je za vse nas do določene mere neizbežna, pa se je dobro, kolikor se da, posvečati tudi novim hobijem, načinom razmišljanja in razreševanju kompleksnejših nalog. Na podlagi znanstvenih raziskav je bilo ugotovljeno, da so lahko aktivnosti, ki jih navajamo spodaj, še posebej učinkovite pri tem, da svoje možgane vzdržujete v optimalni formi.

Sestavljanke in miselne igre

Sestavljanje kakršnihkoli sestavljank po ugotovitvah strokovnjakov zelo dobro vpliva na naše kognitivne sposobnosti. S tem, ko preučujemo koščke in ugotavljamo, kateri spada na katero mesto, se krepijo naše sposobnosti opazovanja in prostorske zaznave. Gre za odlično vadbo za možgane. Prav tako se v te namene dobro obnesejo šah ter igre, ki vključujejo tvorjenje besed.

Foto: Jorm S/Shutterstock

Ples

Številni znanstveniki so dognali, da ples zelo dobro vpliva na razvoj tako desne kot leve polovice možganov. S tem, ko se učimo novih plesnih korakov, se v naših možganih vzpostavljajo nove povezave, kar nam lahko koristi tudi pri drugih aktivnostih. Pri tem ni pomembno, če gre za solo ples, ples v paru ter za katero zvrst gre. Ključno je, da pri plesu tudi uživate.

Uporaba vseh petih čutov

Raziskave kažejo, da je za delovanje možganov dobro, če aktiviramo vseh pet čutov. Tako se lahko odpravimo v še neznano restavracijo in okušamo eksotično jed, opazujemo prelep sončni vzhod, uživamo v vonju posebnih začimb, poslušamo dobro glasbo itd. Pri tem skušajmo pozornost čim bolj usmeriti v to, kar zaznavamo.

Učenje novih veščin

Prav tako kot pri plesu se tudi pri učenju drugih veščin ustvarjajo nove povezave v možganih, kar doprinese k dobremu delovanju le-teh. Medtem ko se v času šolanja ves čas učimo novih stvari in se po možnosti vključujemo v najrazličnejše prostočasne dejavnosti, ob vstopu v službo številni zapadejo v delovno rutino, z novimi dejavnostmi pa se praktično ne ukvarjajo več. S tem začnejo upadati tudi možganske sposobnosti. Razglejte se torej po možnostih in se lotite učenja novih spretnosti, ki bi jih radi osvojili.

Učenje tujega jezika

Tudi učenje tujih jezikov ima številne prednosti, ko govorimo o skrbi za možgane. S tem namreč krepimo spomin, izboljšamo vizualne sposobnosti in vplivamo na boljšo kreativnost. Če znamo v pogovoru preklapljati med več različnimi jeziki, bomo lažje preklapljali tudi med različnimi delovnimi nalogami.

Foto: Andrus Ciprian/Shutterstock

Opazovanje

Za možgane boste naredili veliko dobrega, če se boste naučili bolje opazovati okolico in ljudi, s katerimi pridete v stik. Opazujte, kakšna je barva neba, bodite pozorni na to, kakšna oblačila imajo na sebi ljudje, s katerimi prihajate v stik, bodite pozorni, kakšno je pohištvo v posameznih prostorih, ko pridete k nekomu na obisk, podrobno opazujte cesto, po kateri se vozite, in njeno okolico.

Poučevanje drugih

Tako kot ima učenje novih veščin številne prednosti za možgane, tako koristi tudi to, če svoje znanje prenašate na druge. S tem, ko razmišljate o tem, kako boste določeno snov nekomu razložili, se v vaših možganih aktivirajo številni procesi.


Izberite drugo pot ali način, kako se nečesa lotevate

Tudi ko se lotevamo vsakodnevnih opravil in se odpravimo na znane kraje, lahko to naredimo na način, da zraven aktiviramo naše možgane. Lahko razmislimo o tem, kako bi se delovnih opravkov ali gospodinjskih opravil lotili na nov, drugačen način. Prav tako lahko na delovno mesto prispemo po drugi poti ali z drugim prevoznim sredstvom.

Druženje z različnimi ljudmi

Od vsakega človeka se lahko kaj novega naučimo in pri povezovanju z vsakim se aktivirajo nove možganske povezave. Prav zato lahko možgane podpremo, če se poleg druženja z nam bližnjimi ljudmi odločimo za spoznavanje novih in širjenje naše mreže poznanstev. Hkrati nam bo to dalo nov zagon in nove poglede na življenje, kar so vzporedne prednosti, ki nam jih to prinaša.