Na splošno je vsa rastlinska hrana, ki jo skriva trda lupina, za človeka še posebno dragocena, saj vsebuje najkakovostnejše maščobe in lahko prebavljive beljakovine, ogljikove hidrate, vitamine skupine B in vitamin E pa tudi mineralne snovi oziroma mikroelemente (fosfor, magnezij, kalij, kalcij, železo).

Lešniki so prav zaradi do človekove presnove prijazno sestavljenega hranilnega bogastva primeren vsakodnevni dodatek najrazličnejšim jedem, saj jim izboljšajo kakovost in okus. Še zlasti dobrodošli so, kadar presnova zaradi pomanjkanja pestre, sveže rastlinske hrane ne deluje najbolje. 

Praženi lešniki res razvijejo lepšo aromo, a več zdravilnih učinkovin boste dobili iz presnih. Foto: VLADIMIR VK/Shutterstock

Lešniki večajo našo zbranost in izboljšujejo umske sposobnosti zaradi aminokisline (tirozin), ki v možganih spodbuja nastajanje snovi, ki skrbijo za zbranost in jasno mišljenje. 


Če ste ob teh podatkih navdušeno v roke prijeli čokolado z lešniki ali žlico nutelle, pa vas moramo opozoriti, da so zdravilni učinki lešnikov zelo odvisni od njihove svežine. Lešniki v čokoladi in drugih izdelkih so brez kakršnega koli učinka, saj so toplotno ali kemično obdelani, tako da so biološke učinkovine v njih precej zdesetkane. Poleg tega jih zaužijemo hkrati z obilico belega sladkorja, ki se skriva v vseh čokoladnih izdelkih. Presnova belega sladkorja pa dobesedno požira telesne zaloge mineralov in vitaminov. 

Zato raje kupite surove lešnike, tudi praženi žal odpadejo, in jih uživajte presne. Iz njih lahko še vedno naredite slasten čokoladni namaz, le pražite jih ne, zmanjšajte pa količino sladkorja v receptu ali ga nadomestite z medom. Nasekljane lešnike lahko dodate tudi ovsenim kosmičem, v razne kaše in trenutno priljubljene sadne ali zelenjavne bovle, jih posujete po solatah, kremnih juhah ali pečeni zelenjavi, mesu in ribah, naj bo sladko ali slano, lešniki bodo popestrili marsikatero jed.