Kolonoskopija je priporočljiva, nujna pa, če ima žena čez 50 let

Poglejmo vzrok za vašo zaskrbljenost in prav tako za preiskave, ki jih je vaša žena opravila. Ker očitno ni bilo znakov okužbe dihal in verjetno na pljučih ni bilo nič slišati, se je izbrani zdravnik pravilno odločil in ženo poslal na gastroskopijo; ta je pokazala insuficientno kardijo. To je nekoliko slabotna mišica zapiralka ob prehodu iz požiralnika v želodec. Mnenje zdravnika, da je z njo vse v redu, je kot zgodbica, kako gleda napol prazen kozarec pesimist in kako optimist. Prvi bo rekel, da je napol prazen, drugi, da je napol poln. Ženin zdravnik bi rekel, da je napol poln, kar v resnici pomeni, da v želodcu ni rane, ni raka ali drugih groznih bolezni. Ohlapna mišica zapiralka povzroča zahajanje želodčne kisline v požiralnik, od tod pa naprej v žrelo, ki je zato kronično vneto. To draži na kašelj. Težava je večja, če je oseba čezmerno prehranjena ali če so obroki pozno zvečer. Tudi t. i. težka hrana stopnjuje težave, kot so bruhanje, tiščanje v žlički, občutek povišane temperature ali dejansko zvišana temperatura, saj gre v tem primeru resnično za vnetje. Tablete, zaviralci protonske črpalke in drugačen prehranski režim težavo omilijo. Ob gastroskopiji zdravnik lahko odvzame delček tkiva in v histološkem vzorcu potrdi ali ovrže celiakijo. Prav tako lahko vzorec, odvzet ob gastroskopiji, dokaže prisotnost bakterije v želodcu. Ta povzroča znake vnetja, kot jih opisujete pri ženi. A za to so zdravila. Torej preverite, ali so pregledali vzorec za prisotnost bakterije, sicer ga lahko na ponovnem pregledu.

Naslednja preiskava je bila rentgensko slikanje pljuč. Po protokolu je treba opraviti rentgen pljuč, ko kašelj traja več kot dva meseca in zanj ni pametne razlage. Izvid je bil v redu.

Pravite, da je imela žena tudi vnetje mehurja in morda ledvic. Ali je šlo res za vnetje mehurja? Ali je bilo to zgolj predvidevanje zaradi uhajanja urina, ki ga je lahko povzročil naporen in vztrajen kašelj? Lahko je bil le sum na okužbo sečil, ki je temeljil zgolj na lažno pozitivnem izvidu urina, če ta ni bil pravilno odvzet. Denimo, če je od umivanja minilo nekaj ur, če ni bil ujet t. i. srednji curek in če ni drugih kliničnih znakov, kot so temperatura, slabo počutje, pekoče in pogosto uriniranje, je dvom upravičen.

O napačnem odvzemu krvi pa to. Vseh preiskav, ki si jih zdravniki izmislimo, je nešteto. Laboratoriji imajo za posamezne preiskave drugačne epruvete, drugačne reagente in tudi vsi laboratoriji ne delajo vseh preiskav, zato se mi zdi dogodek dokaj možen, a nikakor ne morem reči, da ga pripisujem slabi obravnavi, še manj napaki. Temu rečemo »neželeni dogodek«, ker mora oseba še enkrat na odvzem krvi. Postopek, da so gospo poklicali na ponoven odvzem krvi, je povsem korekten in pravilen.

Ultrazvočni pregled trebuha je bil v redu in tega bi bila jaz na vašem mestu vesela. Kolonoskopija, na katero sta pomislila, je seveda priporočljiva ob tako vztrajnih težavah, absolutno nujna pa, če je žena starejša od 50 let.