Vzrokov je veliko, zato pogumno obiščite zdravnika

Dragi bralec,

srbenje v predelu anusa je nadloga, o kateri je ljudem največkrat nerodno govoriti celo z zdravnikom. Znova in znova pozabljamo, da je vse, kar se človeku dogaja, povsem naravno. Vaša težava je toliko večja in verjamem, da vas psihično precej vznemirja, še zlasti zaradi dela v javnosti. 

Srbenje analnega predela se lahko pojavi nenadoma, pri obeh spolih, čeprav moški vodijo. Vzroka pogosto ne odkrijemo, vendar vemo, kako težavo omiliti. Med najpogostejšimi vzroki so okužbe z nekaterimi bakterijami ali glivična okužba. Ta je pogosta po antibiotičnem zdravljenju. Prav tako je lahko znanilka sistemske bolezni s padcem odpornosti. Možna je okužba s paraziti, čeprav je redka pri odraslih. Značilno zanjo je močno srbenje predvsem ponoči. Tudi pretirana higiena z močnimi mili, ki niso primerna za intimne dele, lahko uniči naravno ravnovesje kože in sluzničnih predelov. 

Srbenje okrog anusa je lahko povezano tudi z nekaterimi boleznimi prebavne cevi oz. njenega zadnjičnega dela, od. t. i. razpok (fisur), fistul, hemoroidov itd. Pesti lahko tudi osebe z luskavico. Izključiti ne smemo niti kontaktne alergije, bodisi na spodnje perilo bodisi toaletni papir. 

Kot vidite, je vzrokov veliko in svetujem vam pregled pri zdravniku; postavil bo diagnozo in lahko zdravil ne le težave, ampak tudi vzrok. Navsezadnje tega v 50 odstotkih vendarle odkrijemo.