Ovrednotiti vsak simptom posebej

Ponavljajoča se bolečina     Razbral sem kombinacijo različnih simptomov; otekanje gležnja, senzacije mravljinčenja, glavobole in bolečine v mišicah ob vratu. Vsakega od simptomov je treba ovrednotiti posebej; ni nujno, da so bolnikove težave posledica izključno enega vzroka ali da vse izhaja iz enega vira.  

 Pri vas gre za kombinacijo precej različnih simptomov, zato je pravilno, da ste opravili laboratorijske preiskave; v glavnem so normalne. Enostransko otekanje gležnja je praviloma posledica nekega problema v venski cirkulaciji, kajti srčni edemi in edemi zaradi pomanjkanja beljakovin so praviloma obojestranski.  

 Pri glavobolih je treba odpraviti organske vzroke. Iz kliničnih izkušenj vemo, da se glavoboli zelo pogosto pojavljajo brez morfološko ugotovljivih sprememb. Spremljevalni simptom bruhanja bi lahko govoril tudi o okvari notranjega ušesa, vendar razumem, da vrtoglavic in motenj ravnotežja nimate. Bolečine v vratu so večinoma posledice mišičnih vzrokov, praviloma gre za oslabitveno problematiko, kajti pri delu je treba vzdrževati mišični tonus in položaj glave, kar lahko postane pri slabotnih mišicah problematično, čemur sledi preobremenjenost z bolečinskim sindromom. Senzacije mravljinčenja v predelu noge so lahko posledica pritiska na lokalne živce (pretesni čevlji, nogavice in podobno), lahko so posledica lumboishialgije, kar pa je glede na opis pri vas manj verjetno. Še najpogosteje so pri vnetju v povezavi z narastišči mišic na kolku. Skratka, pri vas je treba ovrednotiti vsak simptom posebej in hkrati poskusiti postaviti skupno diagnozo, ki bi lahko združevala vse opisane simptome. Osebno menim, da ti simptomi (vsaj nekateri) izvirajo iz različnih vzrokov. Predvsem je treba izključiti kakšno akutno revmatsko bolezen, ki se lahko kaže z različnimi simptomi in povišano sedimentacijo.