S staranjem postanejo zvočni fenomeni izrazitejši

Pokanje v slepih je razmeroma pogost pojav. Nastane lahko iz različnih vzrokov, na primer zaradi nastajanja zračnih mehurčkov v sklepih, preskakovanja obsklepnih tetiv in ligamentov. Zelo redko ga spremlja bolečina in večinoma ni znak bolezni in ne povzroča artritisa (vnetja sklepov in obrabe). Pokanje nastane v katerem koli sklepu, največkrat pa v vratu, malih sklepih rok in gležnju. Včasih se bolj sliši kot čuti.

Ena od razlag za nastanek je, da je posledica nastajanja dušikovih mehurčkov. Dušik je sestavni del sinovialne (sklepne) tekočine. Pri premikanju vratu oziroma na primer pri vlečenju prstov ti mehurčki nastajajo s procesom kavitacije, kar povzroča zvok, v sklepu pa lahko nastane senzacija »preskoka, poka«. V tem primeru gre za razvado, ki jo nekateri razvijejo, ker čutijo »potrebo, da prste vlečejo z namenom, da nekaj poči«. S staranjem ti zvočni fenomeni ponavadi postanejo izrazitejši. Taka navada je lahko moteča in priporočam, da bi se je znebili, če je le mogoče. Raztezne vaje pred izvajanjem fizične aktivnosti zmanjšujejo možnost in intenzivnost nastajanja pokov, poleg tega pa izvajanje razteznih vaj pred športno aktivnostjo tudi zmanjšuje verjetnost poškodbe.

Do sedaj sem pisal o »fiziološkem pokanju« sklepov. Obstajajo pa tudi drugi vzroki, ki so lahko v povezavi z boleznimi, na primer preskakovanje tetiv čez bok (veliki trohanter), zaskakovanje meniskusa v kolenu (aretacije), drgnjenje (abrazija) v rami (npr. posledica kalcinacij), krepitacije – nekakšno trenje pri premikanju kolena pri obrabi pogačice in podobno. Ti drugi, torej nefiziološki vzroki ponavadi povzročajo tudi bolečine in nastajajo sami po sebi (jih ne izzove oseba hote). Priporočam obisk zdravnika, če se po poku sklep zaklene (aretacija sklepa, denimo pri določenih okvarah meniskusa), če oteka, če je toplejši, če obstaja deformacija, če je sklep omejeno gibljiv, če so ob njem znaki krvavitve (na primer modrica pod kožo) in če ste imeli pred kratkim poškodbo sklepa, ki sedaj poka.