Treba je okrepiti mišice

Najverjetnejši vzrok za vaše težave je oslabitveni vratno-ramensko-lopatični sindrom. To pomeni, da so vaše mišice preslabotne, nosijo težo glave, vi ste skoncentrirani na delo in o tem ne razmišljate.

Bolečina pomeni zaščitni znak telesa z opozorilom: treba je okrepiti mišice. Pri fizičnih delavkah lahko nastanejo podobne težave, vendar je tukaj problem preobremenjenost mišic: za pisarniško delo bi bile dovolj močne, zaradi težkega dela pa so preobremenjene.

K temu sindromu tipično sodijo senzacije mravljinčenja, ki jih imenujemo psevdoradikularno mravljičenje (pravo mravljinčenje je posledica okvare živčevja). Pri tem sindromu pa mravljinčenje povzročajo mišični vozli (trigger mišične točke), objektivne okvarjenosti živčevja pa ni (EMG je normalen).

Priporočam ergonomsko ureditev delovnega mesta (računalnik pred sabo, ne od strani, podprti podlakti pri delu, ustrezna višina stola), pomembno je tudi ustrezno pravilno prezračevanje oziroma klimatizacija, če obstaja. Ne sme pihati v vrat.

Potrebna je krepitvena vadba (brez premikanja vratu, samo napenjanje mišic). Priporočam pregled pri ortopedu za izključitev drugih vzrokov (vratna hrbtenica, notranji organi itd). V nekaterih primerih je treba izvajati tudi terapijo z udarnimi globinskimi valovi (posebna sonda za ta namen).