Dobro bi bilo izgubiti 25 kilogramov

V zvezi z operacijo moramo definirati rizičnost. Na eni strani so možni zapleti med operacijo in to je anestezijska rizičnost, ki jo ocenjujemo po klasifikaciji ASA (Ameriško združenje anesteziologov). ASA ima stopnje od I (zdrav) do VI (klinična smrt). Pri stopnji IV je že velika možnost smrtnega izvida zaradi številnih in hudih pridruženih bolezni. V vašem primeru gre za ASA III.

Imate indeks telesne mase (ITM – BMI) 45 kg/m2 (teža deljena s kvadratom višine). Pri ITM nad 40 kg/m2 govorimo že o ASA III. Poleg tega imate še varikozni sindrom (vene), sladkorno bolezen in povišan tlak. Povečana rizičnost obstaja tudi zaradi tehničnih-kirurških vzrokov. Zlasti je to problem pri vstavitvi umetnega kolka (težji dostop, večji rez, slabša preglednost, daljši čas operacije, večja možnost intraoperativnih zapletov). Po operaciji pa je pri vas večja možnost nastanka gnojnega obproteznega vnetja. Pri ITM 35 kg/m2 je verjetnost za nastanek gnojnega vnetja ob protezi trikrat večja kot pri normalnem ITM (25 kg/m2). Morali bi shujšati za 25 kilogramov, da bi imeli ITM 35 kg/m2, tako pa je nevarnost za nastanek gnojnega vnetja še večja.

Pa še to: telesna vadba je zelo pomembna in je namenjena ohranjanju (in v idealnem primeru večanju) mišične mase, shujšati z vadbo pa je skoraj nemogoče. Treba je omejiti vnos kalorij. Ne vem, kakšne težave imate, kako hude, ali koleno oteka, ali je nestabilno. Vsekakor pa je potreben temeljit razmislek pred operacijo. Številne bolnišnice po svetu pri ITM, kot ga imate vi, operacij umetnih sklepov praviloma ne izvajajo.