Pogovorite se s hčerko in pokažite razumevanje za njeno stisko

Hvala za zanimivo vprašanje. Obremenjenost z videzom, odpor do delov telesa brez prave podlage in impulzivne želje po spremembah so pogost spremljevalec odraščanja in iskanja lastne identitete. Le redki so tisti, ki v teh letih na svojem telesu ne bi spremenili kakšne malenkosti, a ko odrastejo odstopanja postanejo nemoteča in ideje o operaciji le bežen spomin v nizu ostalih najstniških zablod.

Drugače je, če določen del telesa dejansko pretirano odstopa od standardnih mer, moti ravnovesje in vedno pritegne oko opazovalca iz napačnega razloga. Samozavedanje telesne hibe ima lahko negativen vpliv na celotno osebnost, saj je med tem, kako se počutimo in kako dojemamo svoj videz, pogosto tesna povezava. Takšna težava lahko predstavlja oviro za normalen razvoj na več ravneh življenja.

Čeprav je nos osrednji del obraza, naj ne bi bil tudi najbolj v oči vpadajoč in odvračal pozornosti od ostalih obraznih potez, zato je razumljivo, da jo nesorazmerno velik nos psihično obremenjuje in povzroča težave pri navezovanju stikov. V pogovorih pred posegom pogosto ugotovimo, da spremembe postanejo moteče in povzročajo težave veliko prej, preden najstniki zberejo pogum in o tem spregovorijo oziroma začnejo razmišljati o operaciji. V takih primerih je malo verjetno, da bo želja po spremembi z leti izzvenela. Zato verjamem, da vaše hčere ni smiselno odpraviti z besedami o družbeni prisili, pritiskih medijev, najstniškem iskanju sebe ali naravni lepoti. Treba je pokazati razumevanje za njeno stisko, poskušati najti vzroke njenih težav ter ji pomagati pri reševanju, morda tudi z operacijo.

Korekcija nosu je poleg operacije štrlečih uhljev najpogostejši estetski poseg pri mladostnikih. Raziskave kažejo, da mnogi po operaciji nosu lažje zaživijo, saj se izboljšata njihova samopodoba in samozavest. V občutljivih letih je življenje brez zbadanja in neželenih opazk vrstnikov veliko lažje. Pri estetskih operacijah mladostnikov je poleg psihološke pripravljenosti ter motiva za poseg zelo pomemben vidik tudi telesna zrelost in primernost tkiv, kar v tem primeru pomeni, da je rast nosnih hrustancev zaključena. Pri deklicah je tako s korekcijo nosu smiselno počakati približno do 16. leta oz. vsaj leto dni po prvi menstruaciji. Pri dečkih se rast nosu končna nekoliko kasneje, zato so posegi pri mladoletnih nekoliko bolj tvegani in počakamo vsaj leto dni po tem, ko so prenehali rasti v višino.

Strah pred operacijo je normalen odziv pred neznano situacijo in tveganji. Pri omenjenih operacijah so nevarni zapleti za mladega zdravega človeka izredno redki. Lahko se sicer zgodi, da so potrebne dodatne operacije, a na srečo so to manjši popravki, ki jih praviloma opravimo v lokalni anesteziji. Lepota vsakega je edinstvena, zato je pred posegom pomembno prisluhniti željam ter razbrati pričakovanja. Tu so dobrodošle simulacije ter komentarji ob slikah rezultatov opravljenih posegov. Cilj posega je zadovoljstvo pacienta, zato ni standardno pravilo oblikovati nos predpisanih mer, oblike in proporcev, pač pa oblikovanje nosu, ki bo skladno s pričakovanji in estetskimi ideali posameznika.

Večkrat so lepotne operacije, pri najstnikih še toliko bolj, sporne tudi zaradi družbenega razumevanja estetske plastične kirurgije. Zmotno je prepričanje, da ljudje po uspešno prestanem posegu postanejo pretirani navdušenci nad estetskimi posegi. Res je, da se nekateri po operaciji, ki je njihovo življenje spremenila na bolje, odločijo še za kakšen poseg, a bolj zaradi izgube strahu pred neznanim kot zaradi nenadne obsedenosti s popolnostjo. In čeprav se zdi nos hčere vaši ženi lep in verjame v naravno lepoto, jo bo o tem, ali gre za očitno odstopanje od subjektivnega ali družbenega ideala, težko prepričala. Z zanikanjem in odvračanjem bo prej izgubila njeno zaupanje in ji pri dojemanju lastne podobe ne bo stala ob strani.

Pred naslednjim korakom morate biti vsekakor prepričani, da je to hčerina notranja želja in ne prisila prijateljev, fanta ali družbenih omrežij. Še bolj pomembno je, da ocenite, ali je vaša hči dovolj zrela, da razume, da videz ni nujno odgovoren za to, kar ji prinaša življenje in operacija morda ne bo odpravila vseh težav, s katerimi se sooča. Nato pa, preden sprejmete dokončno odločitev, svetujem, da se vsi trije pogovorite s strokovnjakom, ki ima izkušnje z operacijami nosov pri najstnikih. Dobili boste informacije o pričakovanih rezultatih, možnih zapletih in okrevanju ter skupaj rešili ostale dileme. Po tem boste lažje sprejeli pravo odločitev ter zavrnili ali podprli hčerino željo. Ženo lahko pomirite, saj je strah, da bi vajina hči postala »kirurgoholik« popolnoma odveč. Na operacijo naj pogleda kot eno od možnosti za odstranitev ovire na poti osebne sreče vajine hčere.