Izrazita vdrtost lahko onemogoči dojenje

Vdrte bradavice so pogosta težava, s katero se sooča približno deset odstotkov žensk in kar nekaj moških. Bradavice kot sestavni del dojke so pomembne zaradi videza, spolnosti in materinstva in lahko pomembno vplivajo na samopodobo. Vdrtost je lahko posledica prirojenih dejavnikov ali pridobljenih npr. brazgotinjenja v izvodilih mlečne žleze po dojenju.

Ločimo različne stopnje vdrtosti. Pri blagi obliki so bradavice večino časa vdrte a se ob skrčenju mišic tik pod kožo ob dotiku ali hladnem dražljaju izbočijo in v tem položaju nekaj časa ostanejo. Pri vmesni stopnji se bradavice zelo redko izbočijo in takoj povrnejo v prvotno vdrto stanje. Vdrtost in skrčenje izvodil mlečnih žlez lahko povzroča resne težave pri dojenju. V najhujših primerih se bradavice nikoli ne izbočijo, dojenje ni možno, prisotne pa so lahko tudi težave s higieno in ponavljajočimi vnetji.

Težave z vdrtostjo bradavic je v večini primerov mogoče rešiti s krajšim kirurškim posegom v lokalni anesteziji. Skozi nekaj mm dolg rez v spodnjem delu bradavice prekinemo vezivne tračke, ki povezujejo žlezno tkivo dojke in bradavico. Odvisno od stopnje vdrtosti in oblike bradavic je potrebno prekiniti tudi izvodila mlečne žleze, kar lahko oteži in v redkih primerih celo onemogoči dojenje. Z notranjim šivom, ki postopno razpade bradavico zadržimo v izbočenem položaju. Vidnih šivov ni, bradavica in kolobar sta teden dni zaščitena z obližem. V tem času odsvetujem težje fizične aktivnosti.

Zapleti so redki, najpogostejši je, da se vdrtost zaradi brazgotinjenja do neke mere povrne in potrebna je ponovna sprostitev. Po posegu je včasih prisotna slabša občutljivost za dotik, ki pa se praviloma v nekaj tednih v celoti povrne. Trajno zmanjšana občutljivost za dotik je možen, a izjemno redek zaplet. Zaradi prekinitve in brazgotinjenja se pogosto prehodnost izvodil mlečnih žlez ne vzpostavi v celoti, zato se lahko zgodi, da je dojenje po posegu oteženo ali celo nemogoče.

Kirurški poseg, pri katerem izobčimo bradavico, dojenja ne bo olajšal, velika verjetnost je, da ga bo otežil ali celo onemogočil, zato svetujem, da, v kolikor želite otroka po porodu dojiti, s posegom počakate dokler z dojenjem ne zaključite. Izjema je morda huda stopnja vdrtosti, ki povzroča tudi funkcionalne težave. V teh primerih je poseg tudi pred materinstvom smiseln, saj dojenje zaradi izrazite vdrtosti najverjetneje tudi sicer ne bo mogoče.