Vsadki za povečanje dojk ne bodo ovirali športnih aktivnosti

Povečanje dojk z vsadki je že leta najpogostejši poseg v estetski kirurgiji in zanj se odločajo ženske, ki so različno fizično in športno aktivne. Pravilna izbira vsadka in tehnike vstavitve zagotavljata, da bodo po posegu tudi najbolj zagrete športnice lahko nemoteno nadaljevale s svojimi aktivnostmi. Le nekoliko potrpežljivosti je potrebno na začetku, ko se po obdobju okrevanja telo postopno prijava spremembi.

Pred posegom je najpomembnejša odločitev o legi vsadka nad ali pod veliko prsno mišico ter izbira pravilne velikosti in oblike vsadka. Velika prsna mišica lahko prikrije robove vsadka v predelu dekolteja, kar zagotovi mehkejši prehod in bolj naraven videz. Nekoliko oslabljena prsna mišica in mininimalno zmanjšana gibljivost v ramenih bo v redkih primerih zmotila le profesionalne športnice.

Večji problem lahko predstavlja sprememba oblike dojke ob skrčenju mišice (angl. breast animation deformity), ki se pri vstavitvi vsadka pod mišico, po nekaterih raziskav lahko pojavi tudi pri polovici primerov. Sicer redka, a zelo moteča težava je tudi premik vsadka ob skrčenju velike prsne mišice. Vsadek se premakne višje in navzven in poleg estetskih težav lahko povzroči bolečino, krče v mišici in omeji funkcijo v ramenu, kar je pri fizično aktivnih moteče tudi pri vsakodnevnih opravilih.

Velja omeniti tudi, da bo okrevanje pri vstavitvi vsadkov pod veliko prsno mišico nekoliko daljše in bolj boleče. Torej, če je podkožnega maščevja dovolj, da vsadki v zgornjem in sredinskem delu ne bodo pretirano vidni, jih je bolje vstaviti nad veliko prsno mišico. To imenujemo tudi subfascialna vstavitev oz. vstavitev pod ovojnico velike prsne mišice. Ker so ravno športnice tiste, ki imajo malo podkožnega maščevja, je pri izbiri lege vsadka ob upoštevanju želja, dolgoročnih ciljev in estetskih idealov potrebnih kar nekaj izkušenj.

Zmotno je prepričanje, da ovojnica vsadkov lahko poči ob neposrednem udarcu v prsni koš, saj je ovojnica silikonskih vsadkov dovolj elastična in močna, da prenese tudi večje obremenitve. Kot vsak vgradni material imajo tudi vsadki za povečanje dojk svojo življenjsko dobo, ki se lahko zaključi tudi tako, da vsadek poči. A to se praviloma ne zgodi zaradi udarca, ampak zaradi trenja in obrabe vsadka na ostrem robu nagubanega vsadka, ki leži v ovojnici, ki se je z leti skrčila in zadebelila.

Če so prsi majhne in nerazvite, smo pri izbiri velikosti precej omejeni, saj moramo izbrati vsadke, ki bodo dovolj široki in visoki, da bodo zagotovili, kar se da naraven rezultat. V teh primerih so lahko premajhni vsadki videti veliko bolj umetno, saj je zaradi premajhnega premera vsadkov razdalja med dojkama hitro prevelika, ob straneh pa vsadki ne prekrijejo robu prsnega koša. Oblika in velikost prsnega koša v večji meri torej narekuje izbiro velikosti. Nasprotno pa lahko srednje velike dojke brez težav malo ali zmerno povečamo, saj bo le izbira ekstremno velikih vsadkov videti nenaravno. Pri izbiri velikost svetujem torej, da glede na telesne danosti izberete vsadke, ki bodo zagotovili najbolj naraven rezultat, 100 ml več ali manj pri vsakodnevnih in športnih aktivnostih ne bo igralo bistvene vloge.

Pri športnicah je pogosto vprašanje pred odločitvijo za povečanje dojk z vsadki, ali bodo po posegu prisiljene spremeniti življenjski slog. V tolažbo lahko povem, da se tudi pri ekstremnih športnicah to zgodi le redko. Vsadki so trpežni in po 1-2-mesečnem okrevanju ni razlogov, da se ne bi vrnili k enakim športom kot pred posegom. Priporočil bi le dober športni nedrček, odsvetoval pa dvigovanje zelo težkih uteži s prsnimi mišicami.