S pomočjo digitalne dermatoskopije melanom lažje odkrijemo

Glede na vaš opis bi bila poslikava oziroma fotodokumentacija znamenj za vas zelo koristna. Strokovno jo imenujemo digitalna dermatoskopija in omogoča prikaz dermatoskopskih slik znamenj na zaslonu in tudi njihovo računalniško shranjevanje.

Dermatoskopski pregled je že približno 20 let del standardnega pregleda znamenj v dermatološki ambulanti, ko s posebnim ročnim optičnim aparatom dermatoskopom (površinskim mikroskopom) pregledamo znamenja tako, da jih s pomočjo leče in svetlobe vidimo močno povečane s strukturami, ki so prostemu očesu nevidne. Tako lahko z dokaj veliko zanesljivostjo ločimo med nenevarnim znamenjem in nevarnim melanomom že v zgodnji fazi njegovega razvoja, ko je ta še ozdravljiv. Digitalna dermatoskopija oz. fotodokumentacija je nadgradnja dermatoskopije in omogoča prikaz dermatoskopskih slik na zaslonu ter njihovo primerjavo v času. Ko posnetek primerjamo s starim, na primer posnetim pred enim letom, lahko zaznamo že najmanjše spremembe v strukturi znamenja, ki bi lahko nakazovale rakasto preobrazbo, torej razvoj v melanom. Hitro se lahko odločimo za izrez takega sumljivega znamenja, vsa tista, ki so stabilna in se v času ne spreminjajo, pa lahko pustimo pri miru. S tem se izognemo mnogim nepotrebnim odstranitvam.

Ker je digitalna dermatoskopija časovno zamudna preiskava in je zanjo potrebna posebna naprava, je dodatno plačljiva, pomeni pa dodatno varnost za nekaj skupin ljudi. Med njimi so osebe, ki imajo veliko znamenj ali so ta klinično nepravilna (imenujemo jih tudi displastična ali atipična, ker so nepravilno oblikovana ali pigmentirana), osebe, ki imajo prirojena (materina) znamenja, večja od 2 cm, osebe, ki so v preteklosti imele melanom ali imajo ožjega družinskega člana z melanomom. Koristna je tudi za vse svetlopolte, ki so se v otroštvu in mladosti veliko izpostavljali soncu ali obiskovali solarij, zaradi česar so na njihovi koži prisotni znaki okvare zaradi sonca. Pri vseh teh skupinah je tveganje za nastanek melanoma povečano, s pomočjo digitalne dermatoskopije pa ga lažje in prej odkrijemo. Poslikave moramo ponavljati običajno enkrat na leto, pri tistih z zelo velikim tveganjem celo pogosteje.

Fotodokumentacija znamenj je torej vsekakor zelo smiselna tudi v vašem primeru, seveda pa ob rednih dermatoloških pregledih poskrbite tudi za samopregledovanje znamenj doma in dobro zaščito kože pred soncem.