Ne izpostavljajte se soncu

Bazalnocelični karcinom je daleč najpogostejša vrsta kožnega raka. Pravzaprav gre za najpogostejše maligno obolenje, ki lahko prizadene človeka. Obstajajo napovedi, da ga bo imel čez nekaj desetletij vsak tretji prebivalec Evrope in ZDA. Njegova poglavitna posebnost in hkrati prednost je, da ne zaseva oziroma zaseva le izjemoma. To pomeni, da se ne razširi po telesu, torej ne tvori zasevkov ali metastaz in zato tudi ni ogrožajoč za življenje. Raste le lokalno na predelu nastanka in počasi prične vraščati v spodaj ležečo mišico ali kost in lahko napreduje v grdo razjedo. Pri vašem možu so ukrepali dovolj hitro, izrezan je bil majhen tumor, ki ga razumemo kot povsem ozdravljivega. Zdravljenje je torej končano, kot je pojasnil kirurg.

Obstaja pa možnost, da se bo pojavil nov tumor na drugem delu obraza ali pa kje drugje na koži. Vzrok za nastanek je v večini primerov čezmerno izpostavljanje soncu (ultravijoličnemu sevanju) v mladosti, pojavi pa se običajno šele v drugi polovici življenja, po 60. letu starosti. Najpogosteje zbolijo osebe s svetlo poltjo, svetlimi lasmi in očmi, ker se zaradi slabe sposobnosti porjavitve koža pri njih slabše zaščiti pred škodljivimi sončnimi žarki.

V prihodnje so koristni občasni pregledi pri dermatologu, ki bo prepoznal morebitne nove kožne tumorje. Tudi samopregledovanje kože doma je v veliko pomoč pri zgodnjem odkrivanju kožnega raka. Najpomembnejši ukrep za preprečevanje bazalnoceličnega karcinoma in tudi drugih vrst kožnega raka pa je zaščita kože pred soncem: pokrivalo, ki meče senco na obraz, in krema z visokim zaščitnim faktorjem.