Japonski cvetni dren je drevo manjše rasti, zanimivo predvsem zaradi lepih cvetov, ki lahko prekrijejo skoraj celotno dežnikasto oblikovano krošnjo. Ta je med cvetenjem od daleč videti, kot bi jo prekrili metulji z razprtimi krili. Cvetovi se pojavijo po olistanju, v maju ali začetku junija. Cvet je gručasto zelenkasto rumeno socvetje, ki ga obdajajo štirje veliki barviti ovršni – podporni listi. Ti so običajno bele barve, nekatere sorte pa se ponašajo z rožnatimi ali rdečimi. So različnih oblik in velikosti, skupaj s socvetjem pa dosežejo velikost do deset centimetrov. Ovršni listi so na začetku cvetenja majhni, ko pa cvet dozoreva, se povečajo in intenzivneje obarvajo. Njihova vloga je, da privabijo opraševalce, saj so veliko bolj vpadljivi kot cvetovi.

Cvetovi so veliki in na drevesu videti kot nešteto metuljevih kril. Foto: Simon Groewe/Shutterstock

Izjemni plodovi

Do tri centimetre veliki rdečkasto oranžni ali rožnato obarvani plodovi začnejo dozorevati konec poletja. Od daleč so podobni češnjam, le da rastejo na do deset centimetrov dolgih pecljih in so samostojni. Tanka in krhka razbrazdana lupina pokriva kremasto mehko rumeno obarvano meso, polno drobnih pečk. Te lahko brez skrbi pojemo. Lupina je tudi užitna, a rahlo greni in jo je težko odstraniti z lupljenjem, zato jo je najbolje izpljuniti. Mehko meso ima svojstven osvežujoče sladek okus, ki spominja na mešanico tropskih sadežev in kakija. Ponekod japonski dren gojijo prav zaradi okusnih sočnih sadežev. 

Drevo je vredno gojiti tudi zaradi sadežev. Foto: EQRoy/Shutterstock

Uživajte presne, naravnost z drevesa 

Plodovi so užitni šele, ko se zmehčajo. Trgati jih je treba z drevesa, ker se pri padcu na tla običajno poškodujejo in začnejo gniti. Utrgani niso dolgo obstojni. Plodovi so vir antioksidantov. Vsebujejo precej vitamina C, kalcij, pektin in skoraj toliko maščob kot avokado. Najbolje je uživati presne, naravnost z drevesa. Če jih imate na voljo veliko, so zaradi mehke notranjosti najbolj uporabni za pripravo marmelade, bodisi samostojne bodisi v kombinaciji z drugimi sadeži. Iz plodov je mogoče pripraviti sokove, ponekod pa jih uporabljajo za aromatiziranje različnih pijač. Obnesejo se tudi kot dodatek številnim sladicam, jogurtu in skuti. Če vam plodovi ne teknejo, pa so nad njimi vsekakor navdušene ptice. 

Pobirajte samo plodove z drevesa, tisti, ki so že padli na tla, hitro zgnijejo. Foto: JanoJano/Shutterstock

Uporabni tudi listi, lubje in cvetovi 

Užitni so tudi mladi listi drevesa, ponekod v Aziji jih pripravljajo kot zelenjavno prilogo. V kitajski medicini sadeže in pripravke iz lubja priporočajo pri zdravljenju vnetnih obolenj, diareji in za čiščenje ledvic, čaj iz cvetov pa znižuje povišano telesno temperaturo. Les je podobno kot pri drugih vrstah drena zelo trd in cenjen zaradi sijajne površine. 

Rumeno meso pod tanko lupino vsebuje drobne pečke. Foto: Igor Fabjan

Zanimiv okras vrta

Jeseni drevo ni zanimivo le zaradi plodov, temveč tudi barvitega listja, ki se obarva v različnih odtenkih, od rumenih do škrlatno rdečih. Pozimi pa izstopa lubje, ki se pri starejših rastlinah lušči in tako postane različno obarvano. 

Japonski dren je čudovit okras v vsakem letnem času. Foto: AMMLERY/Shutterstock

Naravno rastišče japonskega drena je v gozdovih Kitajske, Južne Koreje in Japonske. Nezahtevna rastlina zato dobro uspeva tudi na delno senčnih legah in prenese nizke temperature. Potrebuje le dobro odcedna tla, saj ne mara zastajajoče vode. Raste počasi in tako je glede na razpoložljiv prostor ni težko oblikovati v grm ali manjše drevo. Če si je ne boste omislili na vrtu, lahko japonski dren najdete v marsikaterem parku. 

Vsak del drevesa je dober za nekaj. Foto: ingehogenbijl/Shutterstock