Tako naberemo in uporabimo zdravilno divjo zel navadni tolščak

Strokovnjak za divje rastline Dario Cortese je bil prava zakladnica zdravilnega znanja. Ena izmed zeli, ki jo je rad nabiral poleti, je bila navadni tolščak. Redkokdo ve, da so njegovi mesnati listi in stebla čudovito sočni in celo primerni za vlaganje v kis.

Sestavine

  • poganjki navadnega tolščaka
  • paradižnik
  • oljčno olje
  • kis
  • sol in poper

Foto: Volodymyr Nikitenko/Shutterstock

Priprava

  1. 1NABIRANJE
  2. 2Nabiramo mesnata stebla z listi vred, pri bolj razvitih rastlinah pa zgornje poganjke. Ker raste navadni tolščak precej pri tleh, jih po potrebi operemo. Zaradi mesnatosti se v hladilniku v zaprti posodi ohranijo več dni, ne da bi izgubili sočnost.
  3. 3TOLŠČAK V PARADIŽNIKOVI SOLATI
  4. 4Narežemo paradižnik in ga skupaj z opranim tolščakom zabelimo z oljčnim oljem, okisamo, posolimo, potresemo s sveže zmletim poprom. Premešamo.
  5. 5Če nam uspe, počakamo kakih 15 minut, da se arome vsaj nekoliko razvijejo, predem si privoščimo slasten divji obrok.
  6. 6TOLŠČAK KISAN S KOPROM
  7. 7Podobno kot »kvasimo« kumare in drugo poletno zelenjavo čvrstejše, a sočnejše sorte, lahko naredimo tudi s tolščakom. Močan domač kis razredčimo z vodo. Tolščakove poganjke damo v kozarec ter dodamo nekaj listov in socvetij kopra. Malo posolimo, zalijemo z razredčenim kisom, zapremo in damo na toplo. Počakamo dan do dva, zatem naš čudež pokusimo. Tolščak naj bi se vsaj malo zmehčal ter nekoliko skisal. Pripravek porabimo v nekaj dneh, sicer se začne kvariti. Prav pride kot dodatek solatam ali kot sveže kisla priloga različnim jedem.
  8. 8*Enako kot tolščaka, lahko uporabimo tudi poganjke, stebla in liste velecvetnega portulaka.
Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij ONAPLUS.SI Logo

Zakaj imamo v uredništvu One radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE