1. Preveliki krožniki

Je kaj lepšega od velikega krožnika špagetov? Manjši krožnik špagetov, trdijo kalifornijski strokovnjaki za prehrano. Ljudje si radi obilno naložijo hrane in logično je, da je na razkošnem krožniku takšna tudi porcija. Jejte z običajnih kuhinjskih krožnikov in pijte iz majhnih kozarcev, vendar ne pretiravajte – sladica na miniaturnem krožničku nikdar ne bo dovolj okusna.

2. Sončne barve

Če ste ravno prebelili stanovanje in se jedilnica sveti v oranžnih ali rumenih tonih, ste prižgali zeleno luč za povečanje apetita. Barve sončnega spektra spodbujajo tek, razlagajo psihologi. Modri odtenki imajo nasprotni učinek – če ne želite močnih barv na stenah, uporabite moder prt, modre pogrinjke ali krožnike z modrimi vzorci. 

Modri odtenki naj bi zavirali apetit. Foto: Akasha/Shutterstock

3. Vonjave in skušnjave 

Zapeljive dišave in arome, kot so eterična olja vanilje, cimeta ali ingverja spodbujajo izločanje želodčnih sokov in večajo apetit, zato ni najboljša ideja, da dom dišavite s temi vonji, če želite shujšati. Če bi radi izgubili nekaj kilogramov si v tem času raje privoščite vonj poprove mete ali jasmina, ki krepi energijo, prebuja dobro voljo in veselje do gibanja. 


4. Napačen sedežni red

Sedita s partnerjem drug ob drugem in molče praznita krožnike? Poskusite drugače: če sedita nasproti in se med jedjo pogovarjata, si boste za obrok vzeli več časa, kar ima dvojno korist: druženje z ljubljeno osebo in manj zaužite hrane. Informacije o sitosti potrebujejo namreč 20 minut, da prispejo od želodca do možganov in da človek preneha jesti.

5. Spalnica v pisanih barvah

Nihče naj vam ne soli pameti, kakšna mora biti vaša spalnica! Upoštevajte le pravilo, da živo rdeča, roza ali močna zelena spodbujajo k aktivnostim in preprečujejo globok, trden spanec. Dobro spanje pa je nujno za izdelovanje in izločanje raznih hormonov, tudi hormona vitkosti. Za spalnice so najprimernejše nežne barve v svetlih odtenkih. 

V spalnici premočnih in živih barv se bo težko spočili. Foto: Africa Studio/Shutterstock

6. Izbor glasbe pri jedi

Sami se odločite, ali želite med obroki poslušati glasbo, kajti raziskovalci so ugotovili, da ljudje ob glasnem rocku in popu pojedo več in hrano mrzlično zmečejo vase. Umirjena ali klasična glasba je nadvse primerna za spremljavo diet in ohranitev vitke linije.


7. Ne odpovejte se ogledalom

Zrcalce, zrcalce na steni, povej, kdo je najdebelejši ... Nasvet strokovnjakov: kdor želi shujšati, bi moral svojo postavo večkrat preveriti na tehtnici in v ogledalu. Če so vaši nameni trdni, si ogledalo prilepite v primerno višino na vrata hladilnika. 

8. Opomnik gibanja 

Ste že pred leti kupili kakšno napravo za domačo vadbo in nanjo povsem pozabili? Noben pripomoček vam ne koristi, če leži skrbno pospravljen v kleti ali garaži, zato naj bo na vidnem prostoru v sobi, kjer se zadržujete vsak dan. Naj vas opominja, da imate trdno voljo in da boste tokrat vztrajali, dokler ne dosežete zastavljenih ciljev.

9. Skrivni predal za sladkarije

Namen je dober, saj ste tablico čokolade kupili le za otroke ali goste in jo boste shranili v poseben predal. Vedite, da vas bo prej ali slej premagala skušnjava, zato kupite le tisto, kar otroci pojedo sproti, in ne delajte zalog za hude čase.